Cum puteti preveni osteoporoza
Ideea de baza este ca daca veti fi mai atenta la alimentatie si veti avea un stil de viata sanatos, riscul de a face osteopoza este mai scazut. Dar sa vedem ce anume ar trebui sa mancam si ce inseamna un stil de viata sanatos.
Pentru a preveni osteoporoza trebuie sa fiti atenta ca alimentatia dumneavoastra sa va ofere un aport suficient de calciu. Acest mineral se gaseste intr-o serie de produse alimentare, dar cel mai important este sa asigurati echilibrul acido-bazic al organismului (echilibrul pH-ului din organism). De fapt, un dezechilibru (in special o acidificare) antreneaza o modificare de excretie de acid si hormoni paratiroidieni la nivelul rinichilor, care favorizeaza resorbtia osoasa. In plus, pentru a elimina deseurile acide, organismul va apela la rezervele sale alcaline, prin extragerea mineralelor osoase, rezultand un consum suplimentar de calciu.
De aceea, medicii naturisti nu recomanda consumul de produse lactate, pentru ca acestea sunt adesea acidifiante si, prin urmare, tind sa favorizeze decalcifierea, adica exact efectul opus celui pe care il dorim.
Unul dintre cele mai bune regimuri alimentare este regimul cretan, deoarece respecta cel mai bine echilibrul acido-bazic. Cel mai bine este sa consumati legume bogate in calciu, cum ar fi: spanac, varza, broccoli, praz, napi. Legumele uscate sunt, de asemenea bogate in calciu si nu va fac probleme cu aciditatea. Puteti incerca, de exemplu: naut, linte, fasole alba. Alte alimente interesante care contin calciu sunt algele, majoritatea fructelor uscate, pestele (in special hamsiele) si crustaceele (creveti, stridii, homar, scoici Saint-Jacques). De asemenea, puteti sa alegeti si o apa bogata in calciu.
Pe langa aceasta nu trebuie sa neglijati nici consumul de proteine, deoarece acestea va ajuta sa aveti un metabolism osos bun. Cu toate acestea, proteinele fiind acidifiante, consumul lor ar trebui controlat pentru a fi suficient, dar nu excesiv. De asemenea, pentru a asigura echilibrul acido-bazic adecvat, este recomandat sa evitati: alcoolul, cafeaua, produsele rafinate, painea alba, zaharul alb, biscuitii industriali, uleiurile rafinate, sifonul, cartofii prajiti, excesul de sare si acizii grasi saturati.
Si unele suplimente alimentare pot actiona in prevenirea osteoporozei, iar in cazul in care decideti sa luati suplimente de calciu, ar fi bine sa nu uitati si de magneziu si zinc, pentru ca acestea favorizeaza fixarea calciului in oase. In ceea ce priveste suplimentele de calciu, trebuie sa stiti ca la unele persoane pot sa provoace probleme digestive (dureri de stomac, constipatie si greata).
Nu uitati ca atunci cand luati carbonat de caciu, acesta se absoarbe mai usor daca este administrat in timpul mesei sau imediat dupa. Ar fi bine ca dupa aceea sa beti multa apa. De asemenea, puteti lua: vitamina B6, vitamina C, vitamina D (permite fixarea calciului in oase) si vitamina K.
Pe langa acestea, nu neglijati activitatea fizica, pentru ca aceasta poate intarzia sau chiar reduce osteoporoza.