Televizoare 4K – o aparie utila sau nu

Pe piata de profil de la noi din tara se comercializeaza  deja o gama variata  de televizoare 4K, produse de brand-uri de renume (Samsung, Philips, Sony si LG) ale caror preturi sunt pe o panta descendenta, si cu toate acestea se pare ca nu prea se vand, deoarece  utilitatea reala a acestor televizoare este deocamdata, foarte redusa.

In acest moment, majoritatea televizoarelor disponibile pe piata de la noi din tara sunt modele Full HD , care au o rezolutie 1920 × 1080 pixeli, ele inlocuindu-le cu brio pe vechile modele HD.

LG-4k

Ca si cum ar fi logic, adica ca un fel de curs al vietii, este evident ca dupa Full HD  a aparut destul de repede o alta tehnologie, sau mai exact spus, o noua rezolutie, care va incerca sa o inlocuiasca  intr-un viitor, oarecum apropiat. Aceasta noutate o reprezinta rezolutia 4K, de  4096×2160 pixeli. Aceasta si-a facut destul de rapid aparitia, cu toate ca  in domeniul televizoarelor a fost impusa  o rezolutie alternativa,  care poarta numele de Ultra HD, a carei caracteristica este de 3840×2160 pixeli. Daca faceti un calcul foarte simplu, veti observa ca rezolutia Ultra HD are exact de patru ori mai multi pixeli fata de rezolutia Full HD.

Dupa cum vedeti, teoretic  suna destul de bine, iar testele si statisticile facute  de producatori pe aceste televizoare cu rezolutie 4K, sunt impresionante si promitatoare, datorita calitatii imaginilor si profunzimii culorilor, mult peste ceea ce putea oferi tehnologia Full HD. Ba mai mult, este foarte important de retinut ca televizoarele care au incorporata tehnologia 4K se incadreaza si in categoria Smart TV,  si deci ele sunt in masura  sa se conecteze la Reteaua de Internet doar prin intermediul unei retele wireless.

Insa, daca doriti sa vorbim din punct de vedere practic, trebuie sa stiti ca lucrurile nu stau chiar asa de bine. Cu alte cuvinte situatia nu este chiar atat de roz, datorita unui aspect destul de simplu, rezultat din faptul ca la noi in tara, continutul 4K este aproape inexistent, chiar si daca ne referim la  posturile de televiziune care  realizeaza transmisii  in acest format sau chiar unele pelicule mai noi  achizitionate in noua varianta tehnologica 4K.

Ca sa vorbim pe intelesul tuturor, pentru ceea ce se poate oferi in Romania, la momentul actual, este prematur sa vorbim despre cat de avantajoasa este o achizitia a unui televizor cu tehnologie 4K. Evident, nefiind posibil sa ne bucuram de imagini 4K la noi in tara, este limpede ca nu putem spune nici ca o astfel de achizitie este  justificata din punct de vedere economic, cu toate ca pe piata sunt disponibile si  unele televizoare 4K la preturi ceva mai ieftine.

Cu siguranta pretul ridicat al televizoarelor care includ aceasta tehnologie, nu trebuie sa ne impiedice sa analizam ofertele disponibile in magazinele de la noi din tara, deoarece doar asa ne putem face o impresie despre ceea ce presupune un televizor 4K si pretul care il are in prezent.

Leave a Reply