Papadia

papadiePapadia esta “vedeta”lunii mai in randul plantelor medicinale naturiste. Ea este o floare de camp care apare in luna mai si de la care se folosesc in tratamante naturiste corola tulpina si frunzele. Despre papadie se spune in popor, ca sa nascut din praful de aur al soarelui atunci cind calatoreste pe cer si campul sa umplut de banuti de aur. Aceasta planta reuseste sa se fecundeze singura fara a avea nevoie de polenizare din partea gizelor sau a vintului. Din tulpina si frunze se face o salata foarte buna, dar se poate combina in amestec cu alte plante. Din flori cand ajung la maturitate se face un sirop pentru sanatate, aromat si gustos.

Papadia contine multa vitamina, A, B, C,magneziu calciu si fier. Pe langa urzica papadia este urmatoarea planta ca si eficienta pentru a curata sangele, este depurativa si cu proprietati diuretice. Datorita substantei amare pe care o contine (lactucopicrina), este benefica pentru excesul de colesterol.

Pentru reducerea colesterolului, papadia se prepara astfel: Frunzele se recolteaza primavara si vara si se usuca la loc racoros si intunecos. Radacina se recolteaza toamna si se pastreaza la fel. Bautura de papadie se prepara dintr-un litru de apa rece, in care se pun la macerat, timp de doua ore, 20-30 frunze si tot atatea radacini. Dupa macerare puneti vasul pe aragaz la flacara mica si lasati lichidul sa fiarba 2-3 minute. Dupa racire strecurati amestecul si beti 3 cani pe zi cu un sfert de ora inaintea mesei.

Pentru boli de ficat se face din tulpina zdrobita un suc laptos care se amesteca cu miere de albine pentru a acoperi gustul amar (50 Mg pe zi). Pentru a pastra un timp mai indelungat sucul acesta, extras mai ales toamna, trebuie transformat intr-o tinctura alcoolica formata dintr-o suta de grame suc de papadie, douazeci de grame alcool, cincisprezece grame glicerina si douazeci mg apa. Se administreaza una – doua lingurite pe zi, inainte de masa. Acest suc are o influenta salutara asupra sistemului hepatic si a secretiei bilei.

Acesta mareste considerabil volumul de bila si regularizeaza contractile vezicii.
Pentru obezitate, pe langa un regim ponderat, salata din frunza de papadie, consumata zilnic ajuta foarte mult la slabire. La diabet se folosesc numai frunzele in salate. Un studiu facut pe un grup de diabetici care au fost pusi sa consume zilnic timp de o luna, salata de papadie, a aratat ca la aproape toti sa redus progresiv doza de insulina si o parte din ei la indicatia medicului au renuntat definitiv la ea.

Pentru bronsita asmatica  si  tuse se face un amestec format dintr-un litru de apa, douazeci de grame frunze si treizeci grame radacini, care se fierb doua minute. Dupa racire se bea cite o cana inainte de masa de trei ori pe zi. Cu preparatele din papadie se mai pot trata boli cum ar fi: dizenteria, negi, varice, ulcer, circulatia proasta a sangelui,  cataracta, reumatismul.

Siropul de papadie intreaga se face astfel: Se culege papadia cu tot cu radacina si se spala in doua trei ape. La cules trebuie sa avem grija sa nu zgariem radacina, pentru a nu se scurge seva laptoasa. Dupa zvantare, pe o planseta, tocam planta intreaga marunt si imediat o punem, cu tot cu zeama intr-un borcan umplut pe trei sferturi cu miere de albine. Amestecam bine continutul si-l lasam la macerat la temperatura camerei. Dupa macerare (cca.5 zile), luam in fiecare zi intre 1 si 3 lingurite inainte de masa.

Leave a Reply