Beneficiile cafelei asupra organismului

cafeauaVom incepe acest articol cu o intrebare pentru cititori. De ce credeti ca este indicat sa beti cafea? Pe langa raspunsul evident ca puteti sa va treziti mai usor dimineata si sa fiti activi pentru o perioada mai lunga de timp, cafeaua mai ofera si alte beneficii ascunse pe care nu toti consumatorii de cafea le cunosc. In acest articol vom incerca sa sumarizam cateva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de cafea.
In cazul in care nu stiati inca, aceasta bautura magica iti poate creste si mentine nivelul de energie atunci cand ai nevoie si te poate face mai destept. Este cunoscut deja faptul ca indivizii care consuma cafea se simt mai putin obositi si le creste nivelul de energie pentru a putea incepe ziua in forta, insa nu este cunoscut si modalitatea prin care acest lucru are loc. Asadar, cafeaua ne ajuta sa incepem ziua inca de dimineata devreme cu multa energie prin intermediul continutului bogat in cafeina, care reprezinta si cea mai comuna substanta psihoactiva utilizata pe tot globul. Dupa ce este consumata, cafeina urmeaza a fi absorbita in sange, iar o data ajunsa acolo isi va “croi” drum inspre creier. O data ce a ajuns in creier, cafeina va bloca un anumit neurotransmitator inhibitor, care mai este denumit si Adenozina, ocazie pentru ca alti neurotransmitatori sa isi creasca cantitate de dopamina sau noradrelina, ceea ce stimuleaza semnificativ activitatea neuronilor.
In acest sens s-au efectuat o multitudine de studii cu esantioane randomizate pe oameni, care au relevat efectele benefice ale consumului de cafea asupra anumitor zone ale creierului, zone care includ memoria, nivelul de vigilenta si de energie, starea de dispozitie sau timpul de reactie. In acelasi timp, s-a aratat faptul ca tot cafeaua te poate ajuta sa arzi grasimea mult mai eficient, in mare parte datorita continutului ridicat in cafeina.
Cafeina reprezinta substanta care poate fi gasita in mai toate produsele de slabit, iar acest lucru nu reprezinta o surpriza, pentru ca ea reprezinta printre putinele substante care au fost dovedite a avea un efect in arderea grasimilor. Asadar, numeroase studii au demonstrat si efectul cafelei asupra metabolismului, imbunatatind functionarea acestuia semnificativ. Cafeaua se pare ca are si un efect benefic asupra ficatului, intrucat un alt studiu a demonstrat faptul ca persoanele care consuma cafea au un risc de pana la 80 de procente mai scazut de a suferi de ciroza sau alte boli de ficat.
Cafeaua se pare ca are si un efect protector impotriva dezvoltarii bolilor cum ar fi dementa sau si Alzheimer, iar unele studii au demonstrat acest efect, intrucat indivizii care consumau regulat cafeau aveau un risc cu pana la 65 procente mai scazut de a dezvolta atat dementa cat si Alzheimer.

Leave a Reply