Dictionar de imagine al arhitecturii moderne

Cand a inceput epoca moderna in arhitectura? Multi oameni cred ca radacinile modernitatii sunt in secolul 20, undeva in perioada revolutiei industriale din anii optzeci. Fabricarea de noi materiale de constructie, inventia de noi metode de constructie, precum si cresterea oraselor a inspirat o arhitectura care a devenit cunoscuta sub numele de moderna.

Vezi apartamente noi in Iasi

In 1896, un arhitect vienez a scris un manual de instructiuni al arhitecturii moderne, cuprinzand tot felul de genuri de case, un ghid pentru studentii sai la acest domeniu de arta. Toate creatiile moderne trebuie sa corespunda noilor materiale si cerintelor prezentului, daca acestea se potrivesc omului modern. Ele trebuie sa ilustreze propria noastra binestare, democratica, increzatoare in sine, natura ideala si sa ia din realizarile tehnice si stiintifice colosale ale omenirii, precum si tendinta lui de bune practici, care este cu siguranta evidenta.

Cu toate acestea, cuvantul vine din modo din latina, insemnand “chiar acum”, ceea ce ne face sa ne intrebam daca nu cumva fiecare generatie are o miscare moderna. Arhitectul britanic si istoricul Frampton a incercat sa stabileasca cumva inceputul perioadei. Cu cat cauti mai riguros dupa originea modernitatii, cu atat mai mult pare catraiesti o minciuna. Se tinde sa fie proiectat inapoi in timp, dincolo de renastere, prin faptul ca miscarea de la mijlocul secolului al optsprezecelea, atunci cand o noua viziune a istoriei a adus arhitectii la intrebarea canoanelor clasice, documentandu-se despre ramasitele lumii antice in scopul de a stabili o baza mai obiectiva pe care sa lucreze.

Biblioteca de carti rare de la Universitatea Yale are tot ceea ce se astepteata de la arhitectura moderna, pe langa faptul ca functionalul si esteticul cladirii respinge clasicismul. Fatada este construita cu piese subtiri din marmura de Vermont, permitand luminei naturale sa se filtreze prin piatra si in interiorul spatiilor. O realizare tehnica remarcabila, cu materiale naturale si un design modern.

Expresionismul a evoluat de la activitatea de avangarda a artistilor si designerilor din Germania si alte tari europene in primele decenii ale secolului douzeci. Principalele caracteristici ale expresionismului sunt: forme distorsionate, linii fragmentate, formele organice sau biomorfice, forme sculptate masive, utilizarea pe scara larga a betonului si caramizilor, lipsa de simetrie, multe lucrari fanteziste pronuntate pe hartie, dar nu si in constructie. Neo expresionismul este construit pe idei expresioniste.

Arhitectii din anii 1950 si chiar din 1960 au proiectat cladiri prin care si-au exprimat sentimentele cu privire la peisajul din jur. Formele sculpturale au sugerat pietre si munti. Arhitectura ecologica si brutalista poate fi adesea descrisa ca neo expresionista.

Leave a Reply