Ce poti face cand copilul tau nu vrea sa se duca la gradinita ?
Si daca intr-o zi copilul va spune “NU vreau sa (mai) merg la gradinita!” ce veti face?
In parte, acest lucru se datoreaza unei temeri legate de necunoscut, de separarea de casa si de a face fata unor lucruri noi. Trebuie sa intelegeti ce simte copilul ca sa-l puteti ajuta in mod eficient.
NU putine sunt cazurile in care parintii se plang ca micutii lor nu vor se mearga la gradinita, atunci poti apela la o gradinita particulara. In acest caz nu trebuie sa fiti radical, sa luati copilul peste picior sau sa ignorati ceea ce simte. Faceti-va timp si discutati cu el despre ceea ce inseamna gradinita, despre ce va invata acolo, ce va gasi acolo si cum isi va face noi prieteni.
Dupa ce copilul va incepe sa se simta mai confortabil, temerile vor disparea. Totusi pe parcursul acestor schimbari si acestei treceri de la viata de familie la scoala, este extrem de importan sa fiti alaturi de cel mic si sa-i oferiti tot sprijinul de care are nevoie. Iata cateva metode prin care tranzitia la gradinita se poate face mult mai usor.
1. Cand copilul spune ca nu vrea sa mearga la gradinita, evitati sa incepeti sa-i povestiti cat de inteligent va fi dupa ce termina gradinita si cat de mult il vor ajuta cunostintele acumulate acolo. In schimb, intrebati-l de ce ii este teama sa merga la gradinita. Faceti referire la temerile sale. Daca spune ca nu va avea cine sa-l duca la toaleta, probabil ca se gandeste ca nimeni nu va avea grija de el. Asigurati-l in acest caz ca la gradinita, va fi o doamna draguta care il va ajuta indiferent de ceea ce va avea nevoie.
2. Incercati sa aranjati astfel incat copilul sa aiba in aceeasi grupa un prieten cunoscut. Acest lucru ii poate oferi confortul de care are nevoie.
3. Asigurati-l pe copil ca la gradinita particulara va fi in multe privinte ca si acasa. Acolo va gasi jucarii, va putea manca si va putea dormi, vor fi alti copii cu care se va putea juca. Simulati o piesa de teatru cu papusi care merg la gradinita. Acest lucru il va ajuta destul de mult.
4. La un moment dat puteti sa-i spuneti: “Uneori este greu sa fii mare si sa incetezi sa fii doar un bebelus. Multi copii simt acest lucru”. Transmiteti-i cateva emotii pe care le va trai atunci cand va invata lucruri noi la gradinita.
5. Chiar daca recunoasteti sau nu, pana la urma si dumneavoastra treceti printr-un proces de separare. Copilul dumneavostra creste. Dar gradinita particulara este locul perfect unde micutul dumneavoastra se poate dezvolta corespunzator.