Dezinfectia inainte de operatie porneste de acasa? Important de stiut!
Intrarea in blocul operator al unei unitati medicale presupune o serie de reguli stricte, fara de care orice operatie ar fi din start supusa esecului. Iar primele care trebuie respectate in acest caz sunt regulile de igiena a mainilor, care intra in contact cu organismul pacientului si cu instrumentarul medical.
Putem spune ca igiena mainilor in cazul personalului medical trebuie sa inceapa de acasa, avand in vedere ca acesta trebuie sa previna posibilul transfer al germenilor si virusilor de la locul de munca la domiciliu si invers. Primul pas, inainte de operatiunea de dezinfectie generala a mainilor, tine de curatarea lor, care se face printr-o spalare temeinica a acestora cu apa si sapun din abundenta. Sunt vizate zonele in care se aduna de obicei murdaria, cum ar fi unghiile sau locurile dintre degete, spalatul mainilor trebuind sa fie facut bine inclusiv la incheieturi, pana la cot.
Mai apoi, trebuie evitata intotdeauna transmiterea microbilor catre pacienti prin intermediul mainilor. Acest lucru se face printr-o buna igienizare inainte de intrarea in blocul operator, la schimbul fiecarui pacient in parte, in caz de stranut sau intrare in contact cu alte fluide, inaintea operatiilor propriu zise.
Totodata, curatarea si dezinfectia generala a mainilor trebuie facuta dupa manevrarea diferitor substante cu potential de contaminare, cum ar fi sange, produse din sange sau secretii supuse analizelor medicale, precum si dupa scoaterea manusilor chirurgicale.
In acest sens, se folosesc solutii dezinfectante profesionale, care asigura o igiena corespunzatoare a mainilor, precum si confortul acestora in timpul actului medical. Pentru o actiune eficienta a acestora, este recomandata scoaterea de pe maini a oricaror produse ori accesorii care ar putea ingreuna o dezinfectie corecta, cum ar fi ceasurile, bratarile sau alte tipuri de bijuterii.
Ca regula generala, spalarea cu apa si sapun lichid nu trebuie sa dureze mai mult de un minut-doua, in vreme ce dezinfectia pe baza de solutii profesionale se executa timp de aproximativ jumatate de minut, pana la un minut. Acest lucru este indicat pentru prevenirea actionarii asupra unor eventuale leziuni ale pielii si generarii de alte afectiuni. De asemenea, nu este indicata perierea mainilor si antebratului, ci, cel mult, stergerea cu ajutorul unor tampoane imbibate in solutie dezinfectanta. Aici, cadrele medicale au la dispozitie solutii pe baza de alcol sau pe baza de iod, cu larga actiune impotriva microbilor. Acestea nu se folosesc in combinatie cu alte produse dezinfectante si, ca masura de precautie, trebuie evitat contactul cu ochiul. Produsele pe baza de iod se recunosc dupa culoarea bruna a acestora, intensiatea nuantei fiind un indicator asupra calitatii si eficacitatii.