Tamplaria PVC: de ce sa o alegem si la ce sa fim atenti
Tamplaria PVC a inceput sa devina populara nu doar in Romania, ci si in Europa. Alegerea tamplariei este un lucru personal, insa trebuie sa tinem cont de niste reguli sau sfaturi inainte de a cumpara acest tip de tamplarie. Ce inseamna tamplarie PVC? Usi si ferestre din segmente ce au ca profil PVC-ul si care sunt sudate la colturi. Profilele din acest material se produc prin procesul numit extrudare a unei emulsii de PVC topit. Linia este imediat racita la iesire, dupa care se taie bare de dimensiuni standard. Pe piata gasim diferite tipuri de bare care au mai mult sau mai putine camera interioare, folosite la tocurile usilor sau ferestrelor.
Profilele din PVC se compun din polimeri de clorura de vinil la care se adauga mai multi stabilizatori si aditivi. Stabilizatorii sunt foarte importanti, deoarece fara ei nu s-ar putea folosi PVC-ul care intra in compozitia mai multor produse pe care le folosim zilnic, cum ar fi vasele, mobilierul etc. In cazul in care nu ar exista stabilizatorul folosit pentru expunerea la temperatura si la razele UV, schimbarile climatice ar duce la schimbarea tamplariei, altfel spus ar afecta foarte mult calitatea acesteia. Printre cei mai cunoscuti compusi metalici care se utilizeaza la fabricarea profilelor din PVC se numara cadminul care insa este folosit din ce in ce mai rar in Europa. Insa cauzele nu tin de sanatatea populatiei, ci ratiunile sunt pur economice si tehnice. Plumbul este cel mai folosit in fabricarea PVC-ului. Insa nu se foloseste in forma sa cunoscuta, ci sub forma unor compusi derivati. Un alt compus folosit la fabricarea profilelor PVC este calciul organic. Acesta se foloseste alaturi de carboxilati metalici pentru a obtine performante deosebite la care se adauga compusi din aluminiu si magneziu.
Nu reprezinta nici un pericol
Specialistii va pun in vedere faptul ca tamplaria PVC nu prezinta nici un risc pentru sanatatea oamenilor sau pentru mediu. Si asta deoarece toti producatorii trebuie sa se supuna unor reguli stricte impuse de Uniunea Europeana. Din punct de vedere al izolarii termice, tamplaria PVC este foarte eficienta si este mult mai ieftina decat tamplaria din lemn. Intretinerea acestui tip de tamplarie este putin mai pretentioasa decat cea de lemn, aceasta din urma trebuie curatata si vopsita destul de des. Ca si durata de viata, in functie de cat de bine este lucrata, rezista si cativa zeci de ani. Insa intemperiile, temperaturile extreme si soarele pot afecta rezistenta tamplariei. Aveti grija la produsele pe cumparati! Important este ca acestea sa fie de calitate pentru a nu va trezi cu surprize. Din punct de vedere estetic, tamplaria PVC are o gama mare de utilizari, insa nu este recomandata a fi utilizata in cazul monumentelor istorice, a castelelor sau cladirilor de patrimoniu.