Ce este un tester auto multimarca

Este cunoscut faptul ca, in industria auto, pana in urma cu aproximativ doua decenii, scanarea electronica a componentelor era facuta individual, pe fiecare marca de masina in parte. Astfel, fiecare producator avea propriile coduri de erori, in baza carora stiau exact parametrii de functionare ai masinii, in ansamblu, sau ai componentelor controlate electronic. Dupa 1996 insa, odata cu introducerea standardului universal OBD2, au aparut testerele universale de diagnoza. Acestea sunt multimarca, adica se adreseaza unei game mai largi de marci auto, si sunt valabile atat pentru autoturisme, cat si pentru camioane. Cele mai multe astfel de testere au posibilitatea sa citeasca si mai apoi sa stearga din memorie anumite coduri de eroare. Nu in ultimul rand, testerele ceva mai avansate au capacitatea de a vizualiza parametrii de functionare ai masinii sau ai componentelor in timp real, chiar sa-i ajusteze, in unele cazuri, alaturi de multe alte operatiuni. Interfata acestor scanere este una destul de simpla, fiind setata inclusiv pentru limba romana, cu posibilitatea alegerii limbii de transmitere a datelor.

Testerele universale acopera, de obicei, o gama larga de marci de autoturisme, incepand de la Audi, BMW, Mercedes, Dacia, Daewoo, Citroen sau Chevrolet, pana la Ford, Fiat, Skoda, Seat, Toyota, Volkswagen sau Volvo. De asemenea, sunt acoperite si marci mai exclusiviste, precum Ferrari, Lamborghini, Lotus sau Lexus. Toate aceste marci pot fi diagnosticate cu ajutorul scanerelor de tip OBD2, insa, pentru masini mai vechi de 20 de ani, exista si posibilitatea scanarii la service cu instrumente adapate. Acestea sunt diferentiate in special prin numarul de conectori, cele de tip OBD 2 fiind concepute cu 16 pini. In ceea ce priveste camioanele, si aici este acoperita o gama larga de marci, incepand de la Volvo, Scania sau Renault, pana la Chevrolet, DAF, Mercedes sau Iveco.

Componentele scanate sunt de obicei blocurile principale ale unei masini, cum ar fi blocul motor, sistemul de franare ABS, aprinderea, climatizarea, cutia de viteze sau alte instrumente din bordul masinii.

Testerele auto univerale se caracterizeaza, de obicei, printr-o interfata destul de simpla si de usor de accesat, aceasta putand fi folosita de orice tehnician de service. Setate in limba dorita de utilizator, acestea beneficiaza de aplicatii software pentru autoturisme, camioane si camionete sau autovehicule destinate transportului public.
Sistemele de control ale autovehiculului sunt scanate automat prin functiile detinute, in vreme ce conexiunea la calculator se realizeaza simplu, prin intermediul unui port USB.

De asemenea, acestea au softul disponibil pe CD, stick-uri sau carduri de memorie, acestea putand fi descarcate si de pe internet, pentru a putea fi folosite pe dispozitivele portabile. Instalarea acestor dispozitive se face usor, datorita instructiunilor in limba romana sau cea preferata de tehnicianul auto. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca aceste scanere sunt compatibile si adapate permanent, pentru a putea fi in pas cu actualele tehnologii de comunicatii. Prin conectarea cu un singur cablu, se evita astfel folosirea de conexiuni speciale, pentru fiecare dintre componentele masinii. Totodata, scanerele citesc usor codurile de eroare, avand posibilitatea stergerii acestora sau reprogramarea unor functii de baza.

Leave a Reply