Care sunt avantajele si dezavantajele unui pod rulant

Un pod rulant este tipul cel mai raspandit de instalatii de ridicat care se folosesc pentru deservirea suprafetelor interioare, cum ar fi hale, ateliere sau magazii, dar si pentru deservirea suprafetelor exterioare, cum ar fi depozitele, in forma dreptunghiulara. In functie de destinatie, modelul constructiei, precum si caracterul operatiilor ce pot fi executate, podurile rulante se clasifica in: normale sau de uz general si poduri speciale. Podurile rulante de uz general se clasifica dupa numarul mecanismelor ce pot fi ridicate, unul sau mai multe, dupa numarul grinzilor de rulare sau dupa pozitia cailor de rulare pentru circulatia mecanismului de ridicat.

Sarcina de lucru trebuie sa aiba o deschidere cuprinsa intre 5 si 32 cm, regimul de exploatare trebuie sa fie usor, mediu, greu si foarte greu. Trebuie sa aveti in vedere modul de actionare a translatiei podului rulant, felul prinderii sarcinii de ridicare, locul comenii: de la sol, de la pod sau din cabina caruciorului, precum si felul constructiei metalice: cu grinzi cu zabrele, grinzi combinate sau grinzi cu inima plina. Gabaritele podurilor rulante cu carlige sunt standard, iar constructia metalica a unui pod rulant trebuie sa satisfaca conditiilen echipamentului electric. Un pod rulant are trei miscari perpendiculare una dupa alta: deplasarea acestuia pe calea de rulare (longitudinal), ridicarea sarcinii si deplasarea transversala a caruciorului mobil pe pod. In cazul in care podul se actioneaza electric, doua dintre miscari pot fi executate simultan. Podurile cu o singura grinda principala, numite si grinzi rulante este cel mai simplu tip de pod rulant. Acestea se compun dintr-o grinda principal din otel profil I pe talpa caruia se deplaseaza caruciorul monosina 2. Grinda principala se fizeaza pe doua grinzi de capat 4, iar pe acestea se monteaza axele rotilor de rulare. Fiecare carucior de rulare este prevazut cu doua roti ce ruleaza pe sine. Pe plan orizontal, grinda principala este rigidizata prin grinda secundara.

Cum functioneaza ridicarea

Mecanismul de ridicare poate fi un troliu cu melc sau o roata melcata cu roti dintate, acestea fixandu-se pe caruciorul mobil. Acesta din urma este actionat prin roata de manevra cu ajutorul unui lant de pe sol, manevrantul deplasandu-se odata cu podul. Acesta este prevazut cu o frana automata care se actioneaza cu ajutorul unei sarcini. Caile de rulare se monteaza de-a lungul peretilor halelor, pe stalpi speciali iori pe console fixate in perete. Un pod rulant prezinta si unele avantaje, cum ar fi investitia mica. Din pacate, dezavantajul consta in viteza mica de ridicare si de deplasare, in special in cazul sarcinilor si a deschiderilor de mari dimensiuni. Acestea se folosesc in momentul in care nu exista posibilitatea de a folosi energie electrica. Un pod rulant cu o singura grinda si care se actioneaza manual se construieste cu sarcini cuprinse intre 1 si 5 tf, deschideri de 5-14 m si o inaltime de ridicare de 12 m.

Leave a Reply