Ce inseamna CECED Romania si care este scopul acestei asociatii

Asociatia Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania – CECED – a fost infiintata in 2006 si este o asociatie a industriei de electrocansice. Ca entitati ce fac parte din aceasta asociatie se numara cele active din Romania si anume: Ariston, BSH, Electrolux, Gorenje, Indesit, Philips, Whirlpool, Arctic. Printre obiectivele asociatiei se numara sprijinul producatorilor in relatia acestora cu autoritatile si institutiile ce au ca atributii domeniul certificarii si standardizarii la nivel national, european si international. Alte obiective: desfasurarea unor studii si cercetari menite sa ii informeze pe membrii asociatiei, precum si desfasurarea unor activitati cu formatorii de opinie, consumatorii si instituitiile media existente.

Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) reprezinta un flux de deseuri cu o rata anuala de crestere ce se fla intre 3 si 5% pe an, adica de trei ori mai mare decat rata medie de crestere pentru deseurile munciipale. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, cantitatea de deseuri generate in prezent este de 10 milioane de tone in intreaga Uniune Europeana. In 2020, estimarile arata o cantitate de 12 milioane de tone. Directiva UE are ca scop prevenirea si reducerea impactului negativ asupra mediului ce rezulta din generarea si gestionarea deseurilor echipamentelor electrice si electrocasnice. Aceasta directiva le cere cu fermitate producatorilor sa isi asume responsabilitatea tratarii conforme a echipamentelor scoase din uz. CECED Romania este de parere ca toate DEEE trebuie sa fie tratate si reciclate in conformitate cu cerintele stabilite de Directiva. In ultimii ani, calitatea reciclarii a fost vizibil imbunatatita datorita dezvoltarii la standarde europene cu privire la operatiunile logistice si de tratare a DEEE.

Ce masuri trebuie introduse

Orice actor care se ocupa de gestionarea DEEE trebuie sa corespunda cerintelor Directivei cu privire la DEEE si trebuie sa i se impuna inregistrarea unui raport cu privire la volumele colectate si tratate. In prezent, doar producatorii sau tertii trebuie sa indeplineasca aceste cerinte. Consumatorilor le este familiara eticheta energetica pentru echipamentele electricasnice. Acest lucru i-a ajutat incepand cu anul 1955 sa isi aleaga cele mai bune produse si care consuma cat mai putina energie. Succesul acestor etichete a determinat Uniunea Europeana sa introduca din 2003clase energetice noi pentru echipamentele frigorifice, adica A+ si A++, aceste categorii fiind adaugate pentru a raspunde cerintelor pietei pentru produsele care sunt eficiente din punct de vedere al consumului de energie, cee ace cauta toti consumatorii. O clasa energetica ridicata ajuta si mediul inconjurator prin reducerea consumului. Anii ce au urmat introducerii acestor clase energetice au adus cu ei revizuirea etichetelor,a sigurand in acest fel transparenta si claritatea informatiei ce ajungea la consumatori. Aceasta etichetare a insemnat un stimul perfect in ceea ce priveste progresul tehnologic al echipamentelor electronice si electrocasnice. Sa nu uitam ca elementele de clasificare de pe eticheta sunt foarte usor de recunoscut de consumatori.

Leave a Reply