Ce inseamna printul digital si cum functioneaza

Printul digital este reproducerea unor imagini digitale pe o suprafata fizica si este folosit in general la personalizarea mediilor de printare, ca de exemplu hartie sau carton. Fiecare print este diferit, avand in vedere ca matritele tipografice nu se mai folosesc ca in cazul celor traditionale. Nu se mai iroseste nici cerneala si nici hartie, deoarece nu mai este nevoie de recolorarea unei imagini. Totodata, nu mai este nevoie nici de verificarea pentru inregistrarea si pozitionarea hartiei. In printul digital, cerneala si tonerul nu patrund pe spatele colii de hartie, asa cum se intampla in cazul cernelii obisnuite, ci se formeaza un strat subtire pe suprafata foii.

De cele mai multe ori, pentru ca cerneala sa nu se stearga, se aplica unele procedure suplimentare pentru ca aceasta sa se fixeze mai bine. In cazul tonerului se foloseste asa numitul lichid de fuziune care se supune unui proces termic. In cazul in care se foloseste cerneala, aceasta este supusa razelor UV. Printul digital este foarte util cand vine vorba de realizarea unor prototipuri rapide si care au un tiraj redus, deoarece la el sunt foarte putine setari de efectuat. Costurile in acest caz sunt foarte mici. Printul digital mai este folosit si in cazul printurilor personalizate ori pentru imprimarea cu date variabile cum ar fi cartile pentru copii care sunt personalizate cu imagini specifice ori cu numele copilului. In cazul sistemului de printare la cerere, printul digital utilizeaza pentru tiraje mici de carti un numar variabil de pagini, precum si tehnici diferite de legare. Litografia este o metoda de reproducere, dar si de multiplicare pe hartie a textelor, desenelor si folosindu-se negative imprimate pe o piatra speciala, de natura calcaroasa.

Ce hartie se foloseste

Hartia folosita la imprimare se gaseste in diferite dimensiuni, grosimi si grade de finisare. Totodata, si calitatea difera ori durabilitatea sau rezistenta. O hartie ce este destinata pentru printare va fi folosita si pentru picture, dese nori arta grafica. Insa, de cele mai multe ori, nu va avea rezistenta, durabilitatea sau grosimea necesare ca si in situatia in care ar fi fost proiectat special pentru acestea. Cu ce se distinge hartia de printat fata de restul hartiilor? Cea folosita pentru printat are o suprafata mult mai moale si lipseste grosimea colii respective, ceea ce o face ideala pentru a fi folosita la imprimat.

Printre cele mai populare tipuri de hartie folosite la print digital se numara River BFK, Arches, Cooperplate si German Etching. O categorie de hartie printabila, proof paper este fabricata din fibra de lemn care are o suprafata mai dura si este durabila. In functie de gradul de prelucrare, avem hartie cu strat protector is fara strat protector. Acest ultim tip de hartie nu a fost supusa tratarii cu un pigment protector.

Leave a Reply