
In cautarea celui mai bun aspirator
Cel mai bun aspirator – De ce sa alegeti un aspirator cu curatare umeda?
– poate fi folosit pentru curatare uscata
– util pentru curatarea covoarelor umede
– pentru spalarea gresiei
– pentru chiuvete sau cazi infundate
– pentru curatarea scurgerilor de lichide
– deodorizarea camerelor
– spalarea ferestrelor
– curatarea suprafetelor mari – frunze sau alte resturi cazute
Dezavantajele aspiratoarelor umede
– sunt mari, grele si voluminoase
– trebuie dezasamblate, spalate si curatate dupa utilizare
– lasa resturi de apa in covoare
– detergentul nu este absorbit complet – 60% din el ramane pe covor
– trebuie sa cumparati detergent special
– au consum de energie ceva mai mare comparativ cu aspiratoarele canistra
– sunt destul de scumpe.
Puterea de curatare a aspiratoarelor
Unul dintre indicatorii principali ai eficientei pentru cel mai bun aspirator este puterea. Exista doua tipuri de puteri – puterea de consum si puterea de aspirare.
Consumul de energie al unui aspirator
Consumul de energie al unui aspirator variaza de obicei intre 1000 si 2000 Wati. Consumul maxim de energie este activ pentru cateva minute dupa pornirea aspiratorului.
Atentie – in general se presupune in mod eronat ca un consum mare de energie inseamna automat proprietati mai bune de curatare. Acest lucru este fals. Eficienta de curatare nu depinde in mod direct de consumul de energie. Depinde de alti factori. Prin urmare, cateva doua cu acelasi consum de energie pot avea puteri diferite de aspirare.
Puterea de aspirare a celui mai bun aspirator
Cand alegeti un aspirator, cantariti raportul optim dintre consumul de energie si puterea de aspirare. Eficicenta de curatare depinde de puterea de aspirare. Exista puteri medii eficiente si puteri maxime de aspirare.
Puterea medie de aspirare eficienta reprezinta capacitatea unui aspirator de a aspira praful pentru o perioada lunga de timp, la o anumita capacitate. Se determina dupa primele 5 minute de functionare a aspiratorului.
Puterea maxima de aspirare reprezinta puterea de aspirare a prafului in primele cateva minute. Este cu 15 – 30% mai mare decat puterea medie de aspirare eficienta. Acesta este cel mai mare indicator al puterii de aspirare. Puterea medie de aspirare scade, pe masura ce colectorul de praf se umple cu praf.
Prin urmare, cand cumparati un aspirator luati in considerare puterea sa medie de aspirare, deoarece aspirarea tine de obicei mai mult decat primele 5 minute. Puteti ajusta puterea de aspirare cu ajutorul comutatorului, in functie de cat de murdara este suprafata de curatare. Cumparati un aspirator cu o capacitate mare de alimentare si cresteti sau scadeti puterea de aspirare folosind comutatorul in functie de cat de murdara este suprafata pe care vreti sa o curatati.
Sistemul de colectare a prafului
Majoritatea murdariei si prafului sunt colectate intr-un sac de aspirator, iar restul se acumuleaza in filtre. Prin urmare, eficienta colectarii prafului si utilitatii aspiratorului depinde direct de tipul acestui sac. In cazul aspiratoarelor canistra, praful aspirat de pe covoare ajunge in pungi speciale. Pungile pot fi de unica folosinta (din hartie) sau din tesatura (se pot refolosi de mai multe ori pana la deteriorare completa).
Pungile de colectare din hartie sunt mai eficiente pentru praful fin, dar trebuie aruncate dupa o luna de folosire. In schimb sacii din panza ar trebui sa se foloseasca doar daca nu exista pungi de unica folosinta, deoarece porii din tesatura sunt mai mari, ceea ce inseamna automat o eficienta mai mica de curatare. Acest lucru poate duce de asemenea la blocarea rapida a filtrelor suplimentare.
Prin urmare, pungile de hartie sunt mai usor de folosit si sunt mai potrivite pentru filtrarea prafului, dar au dezavantaj major – trebuie aruncate destul de repede dupa folosire (o luna).
O solutie ar fi sa cumparati un aspirator care poate functiona cu ambele tipuri de pungi – din fericire azi exista pe piata mai multe astfel de modele din care puteti alege.
In cazul modelelor mai voluminoase, praful poate fi curatat printr-un rezervor special. Acolo, praful se lipeste astfel ca devine o minge densa si e usor de aruncat la gunoi.