Cele mai eficiente solutii pentru instalatiile sanitare – ce fel de tevi folosim?

Instalatiile sanitare sunt aplicatiile ce reusesc sa reuneasca intr-un punct toate circuitele de apa – rece si calda – din locuinta, cele de canalizare si cele de incalzire, asigurand acesteia buna functionare, dupa nevoile pe care le are o familie.

De multe ori alegerea celor mai potrivite componente, dar si proiectarea acestora reprezinta o provocare pentru proprietari, mai ales atunci cand nu detin nici un fel de cunostinte in domeniu. Este un motiv bine intemeiat pentru a incepe o documentare riguroasa in acest sens sau cel putin pentru a solicita ajutorul unui expert care sa se ocupe cu schitarea si executia instalatiei.

In afara de pasii generali pe care ii implica acest proces, de avut in vedere si alegerea celor mai potrivite tevi pentru fiecare tip de ciruit in parte (apa calda, rece, canalizare, caldura) – dupa posibilitatea financiara si specificatiile tehnice ale acestei categorii de articole.

Spre deosebire de anii trecuti, tevile din azbociment si plumb nu mai sunt utilizate in constructiile rezidentiale, fiind chiar interzise de catre normele Uniunii Europene pentru ca ar prezenta un pericol pentru sanatate. La momentul actual, cele din plumb sunt folosite pentru a evacua apele uzate corozive, radioactive sau care au fost contaminate in laboratoare si uzine.

Principalele componente moderne utlizate in sistemele sanitare specifice domeniului rezidential sunt:

  • Tevile din plastic

Acestea se numara printre cele mai populare pentru ca se pot cumpara la preturi foarte convenabile. Daca ar fi sa le comparam insa cu alte tevi moderne disponibile pe piata, am ajunge la concluzia ca durata lor de viata este mai scazuta, si la fel si rezistenta. In schimb, aceste elemente au o flexibilitate ridicata, nu sunt grele, si prezinta o rezistenta crescuta in caz de coroziune. In situatia in care sunt supuse in mod regulat unor temperaturi foarte ridicate, durata de viata a acestora scade pana sub 25 de ani de utilizare.

  • Tevile pexal – multistrat

Putem spune ca acestea sunt unele dintre cele mai moderne componente ale sistemelor sanitare rezidentiale ale prezentului. Se pare ca reusesc sa combine avantajele oferite de tevile despre care am mentionat anterior cu cele ale tevilor metalice. Au in componenta 3 straturi – cel interior (realizat din plastic), intermediar (din metal) si exterior (din plastic).

O teava pex copex reprezinta o solutie pe masura atat in cazul celor care doresc sa realizeze reteaua interna de distributie a apei reci si calde, dar si a circuitelor de aer conditionat, de incalzire sau incalzire prin pardoseala. Se remarca prin faptul ca prezinta o rezistenta crescuta la agenti chimici si coroziune, alaturi de un un coeficient de dilatarea lineara redus. De asemenea, acest tip de tevi ofera  o conductivitate termica mai mica de pana la 900 ori decat o teava de cupru. Asta inseamna ca pierderile de energie scad considerabil de mult, dar si ca ofera posibilitatea mentinerii unei igiene la standarde ridicate.

Alegerea tevii potrivite pentru fiecare aplicatie trebuie sa fie facuta in functie de presiunea si de temperatura apei ce urmeaza sa fie transportata prin intermediul acesteia. Fiecare sistem are nevoie de tevi specifice pentru a da cel mai bun randament.

De asemenea, important de avut in vedere este tipul centralei utilizate si parametrii pe care ii prezinta aceasta. Depinde de model care teava este mai potrivita pentru rezultatele cele mai bune. In orice caz, in general specificatiile tehnice ale sistemelor cuprind informatii cu privire la tipul de teava ideal pentru utilizare si caracteristicile pe care trebuie sa le prezinte conductele.

Ca sa fiti siguri ca ati luat cea mai buna decizie in ceea ce priveste tevile, recomandat este sa tineti cont si de aspecte precum sursa apei reci, daca este vorba despre un sistem racordat la un put subteran sau unul centralizat, de PH-ul si duritatea apei etc.

Fiti atenti la aceste detalii pentru a determina daca aveti nevoie de o teava pex copex, din plastic, cupru sau orice alt material disponibil pe piata. Recomand site-ul shop-einstal.ro pentru a achizitiona produse de calitate, la preturi foarte accesibile.

Leave a Reply