Icoanele nu sunt idoli
“Ce e cu toate aceste poze? Nu e ca si cum te-ai inchina idolilor? Oare Biblia nu interzice acest lucru?
Explicarea iconografiei pentru cineva care nu se roaga la icoane poate fi un pic descurajatoare. Pentru noi ortodocsii este la fel de natural si normal ca citirea Evangheliei si noi toti stim ca instinctiv nu ne inchinam icoanelor. Deci ce spune Biblia despre imagini si de ce avem icoane?
In primul rand, de obicei, cei care spun ca Biblia interzice icoanele sau imaginile, fac referire la cele Zece Porunci.
Sa nu-ti faci chip cioplit si sa te inchini lui. Caci Eu, Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, dar care arata iubire ferma fata de mii de oameni care ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
Unii crestini din intreaga istori au interpretat acest pasaj in sensul ca nicio imagine religioasa sau arta vizuala nu este permisa de Dumnezeu. De fapt, Biseria s-a confruntat cu aceasta problema in decursul secolelor VIII si IX, infranand in cele din urma iconoclasmul si sustinand folosirea icoanelor la inchinare. Biserica a clarificat pozitia imaginilor in inchinarea Bisericii si legatura cu a doua porunca.
– Intruparea este un joc schimbator. Hristos a facut vizibil Dumnezeul invizibil si astfel i se permite sa fie descris in imagini.
– Icoanele descriu oameni adevarati. A doua porunca ne interzice sa cream creaturi fantastice care sa inlocuiasca adevaratul Dumnezeu. Icoanele descriu oameni adevarati si evenimente care ne atrag spre adevaratul Dumnezeu.
– Cultul si venerarea nu sunt acelasi lucru. Venerarea unui idol este echivalentul inlocuirii lui Dumnezeu cu un lucru creat (sau ideologie sau pasiune). Venerarea unei icoane este un act de respect si iubire care il glorifica pe Creator.
– Dumnezeu i-a permis lui Moise sa creeze imagini. In cazul in care cineva crede ca a doua porunca a Lui Dumnezeu catre Moise exclude toate imaginile vizuale ale oricarui lucru ce ar parea idol, atunci ar trebui sa verificati pasajul Exod 36: 35-37:9 unde, conform instructiunilor lui Dumnezeu, Moise are imagini cu heruvimi brodati pe draperiile tabernacolului si statui ale aceluiasi cast pe Chivotul Legamantului.
– Evident, atunci nu imaginile reprezinta o problema, ci relatia noastra cu imaginile.
Deci de ce folosim icoanele si de cele iubim?
– Icoanele ne invata lucruri despre istoria noastra religioasa. In Biserica timpurie, niciodatã nu s-a inteles faptul ca nu exista nici un canon oficial al Noului Testament timp de aproape 400 de ani. Erau foarte putine exemplare ale Scripturilor, si nu toti crestinii erau literati. Chiar si acum exista crestini care nu citesc – de exemplu copiii sub 5 ani. Iconale ne invata istoria Scripturii si Vietile Sfintilor. Ne invita sa fim parte a acestei istorii.
– Icoanele ne invata teologie. Nu sunt picturi obisnuite. Sunt pline de semnificatie simbolica pentru a transmite adevaruri teologice ale credintei.
– Icoanele ne aduc mai aproape de sfanti.
– Icoanele ne indeamna sa ne inchinam si sa credem. Ne intaresc credinta. Spre deosebire de alte forme de arta vizuala, iconografia ortodoxa este creata special avand credinta in minte si in inima. Exista o liniste si o pace a personajelor, chiar si atunci cand sunt redate “in actiune”.