Va fi Ethereum viitorul Bitcoin?

Toata lumea vorbeste astazi de spre Bitcoin si tranzactionarea de monede virtuale, atrasa fiind de valva care s-a facut in jurul acestui subiect. Este adevarat ca popularitatea are la mijloc castigurile substantiale pe care le genereaza aceste criptomonede, avand in vedere pretul enorm la care s-a ajuns in ziua de astazi. Astfel, fata de acum cativa ani pretul criptomonedelor la tranzactionare a crescut de cateva zeci de ori, devenind astfel, de departe, cele mai profitabile investitii, daca ar fi sa le raportam la piata bursiera obisnuita.

Dar, cand toata lumea e focusata astazi pe Bitcoin, putina lume acorda atentie unei alte monede, ce poate deveni la fel sau poate chiar mai profitabila decat cea mentionata. Astfel, deja se zvoneste despre Etherium ca va fi noul Bitcoin, desi, cu cativa ani in urma, aceasta aproape ca o depasise ca valoare. Ce este insa o criptomoneda si de ce au devenit monedele virtuale atat de cautate? Mai mult, ce este Etherium si de unde o putem cumpara? La ce pret Etherium se poate cumpara? Iata doar cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.

Cate putin despre criptomonede

Criptommonedele, asa cum reiese si din denumirea lor, sunt niste monede virtuale, bazate pe criptarea informatiei, folosite ca alternativa la monedele clasice. Este, daca vreti, parte a unui sistem bancar paralel, in care nu vorbim de comisioane atat de mari si nici de restrictii sau cheltuieli asemanatoare celor mai sue mentinate. De multe ori, in randul consumatorilor se face confuzie intre monedele virtuale si monedele digitale, cand, de fapt, ele sunt doua lucruri diferite.

Astfel, monedele digitale sunt echivalentul monedelor in fizic, doar ca acestea circula in format electronic. Prin urmare, nu mai este nevoie sa plimbam banii in fizic de la o persoana la alta ci, pur si simplu, tranzactionam numeric. In schimb, monede precum Etherium sau Bitcoin nu putem spune ca au un corespondent in fizic, cel putin nu aveau la crearea lor, care, in cazul Bitcoin, a aparut in urma cu aproape un deceniu.

Cat priveste aparitia Etherium, aceasta a aparut relativ recent, in 2014, ca o alternativa la clasicul Bitcoin. Deja, se prefigureaza ca anul 2018 va aduce o crestere a acestei monede si chiar posibilitatea sa depaseasca Bitcoin. Aceasta in conditiile in care, la momentul de fata, vorbim de o valoare de aproape zece ori mai mica decat vedeta criptomonedelor.

Avantajele si dezavantajele criptomonedelor

In ciuda usurintei in tranzactionare, detinerea de criptomonede iti confera unele avantaje si dezavantaje. Astfel, primul dinte ele este lipsa unui sistem bancar sau a altei autoritati statale care sa controleze tranzactiile. Acestea sunt controlate doar de creatorii acesteia si sunt strict secrete, criptate dupa protocoale speciale.

Pe de alta parte, avand deja experienta Bitcoin, ele sunt extrem de volatile, in sensul ca valoarea poate fluctua extrem de mult de la o zi sau de la un an la altul. Un alt dezavantaj este ca monedele Bitcoin pot intampina restrictii la nivel statal, dar si la nivel bancar, astfel incat nu pot fi tranzactionate peste tot in lume, asemenea altor valute.

Leave a Reply