
Motorul electric, simbolul revolutiei industriale
Motoarele electrice sunt intalnite astazi peste tot in lume. Practic, putem spune ca nu mai exista astazi un domeniu in care sa nu avem de-a face cu motoare electrice, de putere mai mica sau mai mare. Incepand de la banala periuta electrica, pana la motoarele de avioane sau cele folosite in industria navala maritima, motoarele electrice putem spune ca pun lumea in miscare.
Iar asta la modul propriu, avand in vedere scopul la care sunt folosite, cat si principiul lor de functionare. In principiu, motorul electric transforma energia electrica in energie mecanica. Din punct de vedere al clasificarii lor in functie de energia folosita, motoarele electrice sunt pe curent continuu si pe cirent alternativ.
Daca vorbim despre motoarele cu curent continuu, acestea au fost inventate in urma cu un secol si jumatate. Descoperirea a fost facuta prin conectarea unui generator de curent continuu la un dispozitiv asemanator, constatand ca acesta produce energie o miscare de rotatie a masinariei astfel create.
De asemenea, s-a constatat ca bobinele electrice ale generatorului creeaza un camp electric ce poate fi reglat in functie de intensitatea si sensul curentului electric ce le strabate. Aici am ajuns si la partile componente ale unui motor electric, respectiv rotor, care constituie partea rotativa, si stator, partea fixa in jurul axei careia se invarte rotorul.
Unde folosim motoare electrice
Primele aplicatii ale motorului electric le regasim chiar in gospodare sau, mia nou, in bucatarie. In primul rand, motorul electric este folosit in cadrul atelierelor mecanice, acesta gasindu-si intrebuintari dintre cele mai diverse. Astfel, putem gasi motoare electrice in cadrul strungurilor, al aparatelor si utilajelor de aschiere, frezare sau slefuire.
De asemenea, putem gasi motoare electrice in agricultura, dar si in bucatarie, in cadrul masinilor de tocat sau al rasnitelor de cafea. Actionate de un singur buton, acestea asigura forta necesara pentru maruntirea diverselor alimente sau, dimpotriva, tocarea unor produse mai dificile, precum carnea sau chiar batozarea, in cadrul produselor agricole.
Nu in ultimul rand, motoarele electrice sunt folosite in cadrul industriei aeronautice si navale. In aceste cazuri, vorbim despre puteri extraordinare, data fiind nevoia de propulsie folosita pentru avioane sau nave de tip cargo. Nu este de mirare faptul ca motorul electric a reprezentat cea de-a doua revolutie industriala, dupa inventarea motorului cu aburi.
Dincolo de industria navala si aeronautica, motorul electric este folosit astazi cu succes in constructia nor mijloace de transport, precum tramvaiele sau troleibuzele. Astfel, daca in cazul autoturismelor vorbim in mod special despre motoare cu combustie, bazat pe arderea combustibililor fosili, in cazul tramvaielor sau troleibuzelor, vorbim de motoare actionate electric, prin intermediul retelei de inalta tensiune.