Traim intr-o societatea atat de consumerista incat am uitat de creditarea responsabila?
Conceptul creditului de consum, s-a inradacinat atat de ferm in ritmul alert al vietii moderne, incat este foarte complicat sa ignoram utilitatea acestuia. Practica agonisirii resurselor financiare este deja depasita, din motiv ca orice lucru poate fi procurat imediat, cu ajutorul unui credit. Cat de profitabila este aceasta tactica? Merita sa luati credite de consum?
Determinati scopul creditarii.
Inainte sa va decideti sa luati un credit de consum, este absolut necesar sa definiti clar scopul acestuia si gradul de urgenta. De exemplu, procurarea in credit a unor bunuri de folosinta indelungata, este adecvata, deoarece nu fiecare isi poate permite sa achizitioneze o masina, mobila sau electrocasnice. Aici deja trebuie sa faceti alegerea corecta, sa platiti intr-un final un pic mai mult, sau sa amanati la nesfarsit cumparatura mult dorita.
In acelasi timp, procurarea unui lucru fara de care va puteti descurca, poate da o lovitura bugetului pe care il aveti. De exemplu, atunci cand ati vazut un model nou de telefon sau o tableta ultra moderna, va doriti sa faceti cat mai repede o cumparatura, fara a va gandi ca veti fi nevoit sa achitati rate lunare care nu sunt compatibile cu veniturile.
Cumparaturile trebuie sa fie intotdeauna bine gandite. Destul de frecvente sunt situatiile in care oamenii acumuleaza cateva credite de consum, de la diferite companii, si nu sunt in stare sa le faca fata. Nu merita sa luati credit pentru lucruri de lux, sau alte excese. Rata lunara trebuie sa fie nu prea inalta, ca sa nu afecteze prea mult bugetul lunar.
Apreciati corect propriile capacitati.
Dupa ce ati motivat necesitatea de a lua un credit, faceti o analiza a veniturilor. Nu e cazul sa va orientati dupa o posibila majorare de salariu, sau un alt venit suplimentar. Este necesar sa va bazati pe venitul lunar minim garantat, pe care il veti avea in fiecare luna. Din aceasta suma repartizati banii necesari pentru cheltuieli destinate alimentatiei, serviciilor comunale etc. Suma ramasa este determinanta in stabilirea unei rate lunare adecvate.
Nu sunt o raritate situatiile cand persoanele ce iau credit trebuie sa achite o rata lunara, ce depaseste venitul. In acest caz, mai intai, este achitata doar o parte din rata lunara, dupa care si aceasta devine o povara, din cauza penalitatilor pentru intarziere. Vazand ca situatia se complica, unii decid sa mai ia un credit pentru a rambursa datoria precedenta. Dar acest lucru, complica si mai mult situatia financiara.
Aveti grija de istoria creditara.
Atunci cand optati pentru un credit de consum, este bine sa tineti cont de cateva principii, ce permit sa pastrati o buna istorie creditara:
– Nu va supraapreciati posibilitatile si luati in consideratie situatiile neprevazute. Nu este cazul sa va orientati dupa venitul maxim, pentru a evita eventualele penalitati.
– Pentru a va asigura, ar fi bine sa aveti o suma de bani rezerva, echivalenta cu suma necesara pentru cateva rate lunare, in cazul situatiilor de urgenta.
Respectarea acestor reguli simple, va ajuta sa evitati orice situatie neplacuta. Creditul este o oportunitate, nu o povara.