Cum alegem cele mai bune erbicide pentru culturile noastre

Daca pana mai ieri se vorbea despre agricultura Romaniei ca este la pamant si ca aceasta nu mai poate fi revigorata, in ultimii ani au aparut tot mai multi investitori care si-au dat seama ca viitorul omenirii va fi intotdeauna legat de resursele pe care ni le dau solul si agricultura, in general. Astfel, agricultura a inceput sa fie privita astazi cu alti ochi, mai ales cand s-a observat si faptul ca, daca investesti, scoti si profit.

Acest lucru este valabil insa mai mult pentru agricultura intensiva. Caci, in cazul agriculturii de subzistenta, care mai este practicata insa de batranii satelor pentru intretinerea traiului de zi cu zi, nu prea se poate vorbi de eficienta, ci mai mult despre mila divinitatii. Acesta este motivul pentru care, in ultimul secol, omul a inceput sa caute solutii pentru a-si proteja culturile de daunatori, indiferent ca acestia sunt de origine animala sau vegetala.

Ce sunt erbicidele

Primele produse care ne vin in minte la acest moment sunt erbicidele. Acestea sunt in fond niste compusi care au darul de a proteja planta de daunatorii vegetali paraziti care traiesc pe langa. Astfel, asa-numitele buruieni se inmultesc extrem de rapid daca sunt lasate libere, ajungand ca la un moment dat sa sufoce pur si simplu planta, privand-o atat de lumina, cat si de nutrientii pe care ii extrage din solul din imediata apropiere.

Care ar fi alternativele? Smulgerea acestor plante cu mana sau prasirea lor, cum se spune in termeni populari, o operatiune destul de costisitoare si de anevoioasa, dat fiind ca aceste buruieni au de obicei radacini foarte adanci, adaptate solului dificil, tocmai pentru a-si putea extrage toate nutrientele si apa necesare dezvoltarii.

Clasificare erbicide

Produsele erbicide care se gasesc la ora actuala in comert se impart in mai multe categorii. Astfel, o prima categorisire a lor vizeaza erbicidele selective si neselective. Cele din prima categorie presupun actiunea doar asupra unui anumit tip de plante, de obicei daunatoare, astfe incat planta noastra sa nu fie afectata.

In acest fel, culturile vor creste libere, fara buruieni in jur, beneficiind de mai multa lumina si nutrienti necesari cresterii. Cea de-a doua categorie, de erbicide neselective, presupune actiunea asupra tuturor tipurilor de plante.

Acestea sunt folosite de obicei pentru spatiile in care nu dorim dezvoltarea vegetatiei, cum ar fi terasamentele liniilor de tren sau de tramvai, parcarile sau aleile si trotuarele pavelate. Actiunea erbicidelor in acest caz va fi una unitara, fara sa mai aleaga intra plante bune si plante daunatoare.

Un alt lucru important de stiut la erbicide este perioad in care se face aplicarea acestora. Astfel, erbicidele pot fi aplicate inainte de plantare, dar si in timpul dezvoltarii acestora, pentru a le asigura o crestere nestanjenita.

Leave a Reply