Ghid privind caracteristicile rotilor industriale

Conceptual, folosim o roata ca un ansamblu mecanic care ne permite sa inlocuim miscarea de alunecare prin miscare de rulare, adesea cu un mecanism de fixare incorporat, care permite atat miscarea usoara inainte, cat si schimbarile simple in directie.

Banda de rulare este suprafata exterioara a rotii, adica partea care vine in contact cu solul. Poate fi neteda sau gravata cu sabloane ridicate pentru a creste aderenta pe teren.

Acoperire

Capacul sau banda rulanta este inelul exterior. Este fabricat din materiale diferite si caracterizeaza aspectul rotii. Capacul este fixat atunci cand este combinat cu corpul centrului rotii ca o piesa solida unica sau montata mecanic prin asamblare pe corpul centrului rotii.

Corpul centrului rotilor

Corpul centrului rotii este partea de roata care conecteaza capacul cu gaura. El vine in diferite forme si este fabricat din materiale diferite; poate fi o singura bucata sau doua sau mai multe parti unite.

Actiuni de foraj si de rulare

Gaura este partea centrala a rotii care sustine axul care usureaza rotatia (rulmenti cu bile).

In functie de metodele si materialele de constructie, rotile pot fi impartite in trei familii: roti din cauciuc, roti din poliuretan si roti monolitice (sau din cauciuc dur). Acestea pot fi gasite pe tente.com.

Discuri de cauciuc

O roata din cauciuc este alcatuita dintr-un elastomer fabricat din cauciuc natural si / sau sintetic. Cauciucul utilizat pentru a construi roti industriale poate fi vulcanizat sau turnat prin injectie.

Cauciuc vulcanizat: se adauga cauciucuri speciale si agenti de vulcanizare la cauciucul care sufera un proces numit “vulcanizare”. In timpul acestui proces, structura moleculara a cauciucului se modifica semnificativ: materialul “pasta” de la inceputul procesului devine un produs nefuzibil care dobandeste si, in timp, mentine forma in care are loc reactia.

Inelul obtinut este asamblat mecanic pe corpul centrului rotii. Guma vulcanizata are proprietati de deformabilitate elastica imbunatatite in intervale relativ largi de sarcini aplicate la tractiune si compresiune.

Caracteristicile fizice si mecanice ale cauciucului vulcanizat variaza in functie de calitatea cauciucului natural si / sau sintetizat utilizat, de tipul si cantitatea de incarcaturi minerale adaugate si de conditiile in care are loc procesul de vulcanizare.

Guma injectata: cauciucul trece printr-un proces de sinteza chimica. Materialul sursa este injectat intr-o matrita in care corpul centrului rotii a fost deja introdus. Cauciucul injectat isi pastreaza fuzibilitatea chiar si dupa turnare.

In mod normal, proprietatile elastice ale cauciucului injectat sunt mai slabe decat cele ale cauciucului vulcanizat de cea mai buna calitate, chiar daca ele sunt comparabile cu cele ale cauciucului vulcanizat de calitate medie si inferioara.

Parametri fizico-mecanici principali in raport cu calitatea cauciucului:

– duritatea

– densitate specifica

– rezistenta la impact

– pierderea de abraziune

– rezistenta maxima la tractiune

– alungire finala

– rezistenta la rupere

– set de compresie

Acesti parametri nu sunt independenti; cu alte cuvinte, schimbarea uneia dintre ele duce de obicei la o schimbare a altor parametri (in grade diferite). Duritatea este cel mai usor parametru de determinat: in general, duritatea marita reduce proprietatile elastice si reduce performantele ansamblului rotilor. In schimb, parametrii precum rezistenta la rupere si pierderea de abraziune depind in principal de compozitia cauciucului vulcanizat si, intr-o masura mai mica, de duritate.

 

Leave a Reply