Ce cunostinte ai cu privire la evaluarea de risc?

Atunci cand detii o afacere sau cand esti posesorul unor bunuri, inevitabil este necesar sa te informezi in privinta modului prin care le poti proteja. Un pas pe care il ai de realizat este evaluarea riscului. Acesta constituie in fapt si primul pas legat de procedura ce se aplica in gestionarea riscului.

Ceea ce determina evaluarea propriu zisa a riscului este situatia concreta. De aceata depinde valoarea calitativa, respectiv cantitativa in procesul de evaluare de risc. Este o ramura de servicii necesara si care trebuie sa fie bine pusa la punct in cazul unei amenintari cunoscute, respectiv a unui pericol.

Pentru ca se impune o atentie deosebita in realizarea acestui proces, angajarea unei firme care se ocupa cu acest tip de servicii este de preferat. Va fi necesara realizarea unui calcul din doi factori de risc si anume probabilitatea ca se va produce pierderea si magnitudinea de pierderi potentiale. Pentru risc simbolul utilizat este R, magnitudinea se noteaza cu L, iar probabilitatea cu P.

Desigur, nu este nimic batut in cuie, ceea ce inseamna ca se poate ca metoda aplicata de specialist sa difere. Acest aspect este influentat de deciziile financiare generale ce trebuie luate, respectiv de cele de mediu sau cele publice ce vizeaza riscurile pentru sanatate si evaluarea lor.

Serviciile de evaluare a riscurilor – o necesitate in societatea curenta

Din cauza ca accidentele de munca ce s-au inregistrat in IMM reprezinta o problema acuta in domeniul sanatatii in munca si al securitatii, luarea unor masuri corespunzatoare este esentiala. Nu are rost sa mai intru in statistici si sa fac mentiuni de numere pentru ca unele sunt inspaimantator de mari. Cel putin la noi in tara numarul de accidente mortale este unul cu mult mai ridicat in intreprinderile mici decat in cele mari.

Prevenirea accidentelor de munca sau cel putin a unui procent din acestea nu este imposibila. Ar fi necesara insa constientizarea de catre lucratori, angajatori, patronate si organizatiile sindicale a importantei pe care respectarea cerintelor ce se impun la acest nivel o are.

Pentru o evaluare de risc suficient de buna, este necesar ajutorul unor experti. De preferat este sa colaborezi cu o firma care stie sa faca diferenta intre o evaluare de risc calitativa (cea care in forma practica reuseste sa aplice mai bine IMM) si cea cantitativa. Aceasta din urma cauta alocarea de cifre, ceea ce are aplicabilitate sporita in ceea ce priveste activitatile industriale cu caracter complex. Intra in aceasta categorie combinatele chimice, rafinariile de petrol si centralele nucleare.

Ceea ce nu toti stiu inca, ceea ce nu e in regula, este faptul ca evaluarea  riscurilor constituie o obligatie a angajatorilor. Acesta este ceruta de sus, de directivele europene care sunt transpuse in legislatia nationala, respectiv in procesul de aderare a tarii noastre la UE.

 Odata cu aceasta intelegere a venit si aderarea la setul de valori comune, care include si cele ce vizeaza securitatea si sanatatea in munca.

Stiai ca principiul de baza dupa care se ghideaza politica europeana comuna in ceea ce priveste securitatea si sanatatea este: Fiecare lucrator al Uniunii Europene merita un loc de munca sigur?

Leave a Reply