
Regulatorul de presiune si rolul acestuia in aplicatii diverse
Suntem inconjurati de tehnologie si diversele aplicatii de care se folosesc domeniile mai mult sau mai putin dezvoltate au in dotare componente fara de care functionarea ar fi ori imposibila, ori ingreunata. Din acestea, regulatorul de presiune constituie o piesa importanta, cu rol functional deosebit.
Scopul sau este de a reduce, respectiv de a regla presiunea aerului, a unor gaze naturale sau de natura diversa, astfel incat presiunea de iesire sa fie corespunzatoare. In acest sens, dispozitivul este proiectat sa se ghideze dupa limitele grupei de reglare, prin raportarea la variatia presiunii de intrare, precum si a debitului.
Sunt echipate cu regulatoare instalatiile de transport, cele pentru distributia de gaze naturale, dar si alte tipuri de instalatii, asigurand functionarea la parametri normali. Acestea sunt in fapt sisteme de reglare cu actionare indirecta pentru ca fortele sunt cele care realizeaza comanda elementului de executie.
Regulatorul de presiune – functii si specificatii
Fiecare model de regulator este proiectat intr-un scop precis si adaptat ca atare. Spre exemplu, regulatorul de presiune pentru apa este responsabil de mentinerea presiunii acesteia la un nivel constant in circuitul din aval, lucru valabil in ceea ce priveste un consum variabil.
Dispozitivul trebuie sa asigure conditiile neceare de functionare, iar presiunea recomandata cel putin in ceea ce priveste circuitul sanitar al unei cladiri trebuie sa aiba valoarea de 2 bari. Este o diferenta in ceea ce il priveste, raportat la sistemul public sanitar a carui presiune este peste 10 bar.
Este necesar un regulator de presiune potrivit pentru a ajusta dupa nevoie presiunea la iesire. In acest sens, trebuie sa se respecte limitele pe care fabricantul produsului le specifica in instructiunile de utilizare a produsului.
Spre exemplu, daca o sa comanzi – sa zicem, un model de regulator din magazinul specializat in astfel de produse – Tehnovest, vei beneficia de detalii amanuntite care sa te ajute sa te bucuri de o utilizare de durata.
Ca sa iti fie mai usor sa te orientezi dupa un regulator pentru apa, iata care sunt parametrii dupa care trebuie sa faci alegerea:
- Valorile intre care se poate face reglajul presiunii din aval – minime si maxime
- Presiunea maxima in amonte
- Temperatura de operare maxima
- Diametrul specific tevii pe care se monteaza regulatorul
Trebuie avute in vedere aceste date pentru a putea alege dispozitivul care sa poata mentine presiunea din circuitul sanitar al cladirii la un nivel constant, dar totodata si fara sa afecteze debitul resimtit de consumatori. Acesta depinde de doi factori principali, si anume de viteza cu care curge apa, precum si de sectiunea de tevi din cladirea respectiva.
Atunci cand aceasta din urma se mentine la un nivel constant, se poate regla debitul prin presiune, care este dictata de viteza de curgere a apei. Cand exista insa variatii ale debitului, acest aspect se transmite mai departe catre pilot, semnalul de comanda fiind preluat si transmis spre regulatorul care executa.
Piesa constand in regulatorul de presiune trebuie sa fie confectionata dintr-un material calitativ, care sa ofere durabilitate. Modelele automate cu actiune indirecta ar trebui sa fie realizate dintr-un material superior, ca otelul nealiat special.
Acesta ofera eficienta sporita in ceea ce priveste incluziunile nemetalice, fiind supus durificarii superficiale. Neaparat trebuie ca produsul spre care te orientezi sa beneficieze de controlul calitatii, dar si de o atentie speciala in procesul de fabricatie. Gasesti regulatoare de presiune cu diverse caracteristici pe tehnovest.pneumatikatlas.com/en.