
Ce acte sunt necesare pentru divort. Sfaturi de la avocat
Daca te afli in proces de divort sau intentionezi sa incepi o cauza de divort, atunci cu siguranta, trebuie sa stii care sunt actele de care ai nevoie pentru a o face. Specialistii in dreptul familiei ne ofera mai multe detalii asupra acestui proces complicat, care sunt actele in diferite situatii si nivele ale acestuia.
Pentru a va simti aparate si garantate interesele si drepturile, adresati-va la un avocat specializat in dreptul familiei. Societatea de avocati Hammond-Partnership ofera servicii juridice si in dreptul familiei, iar experienta de zeci de ani va garanteaza o colaborare eficienta si rezultat pe masura.
Divortul la Starea Civila
Cea mai simpla si de scurta durata metoda de a desface o casatorie este de a infaptui-o in locul unde a si fost oficializata. Actele de care au nevoie sotii fiind: certificatul de nastere, certificatul de casatorie si actul de identitate in original si copie.
Pe langa putine documente, aceasta metoda nu necesita mult timp, procedura fiind foarte simpla: ambii soti depun o cerere in fata ofiterului Starii Civile si o semneaza pe loc.
Zis si facut. Cu toate acestea, exista 2 cerinte pentru a putea incheia casatoria in acest mod: sotii nu au copii minori si sunt ambii de acord cu divortul.
Divortul prin procedura notariala
Divortul la notar este optiunea pentru sotii care sunt de acord cu procesul de intrerupere a casatoriei, dar au in comun copii minori.
Actele de care veti avea nevoie sunt: certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor minori, actiunea de divort, dovada platii taxei de timbru. Plata totala a divortului va va costa pana la 1000 de lei. Partile vor decide unde vor sta copii minori, ceea ce va fi insemnat de catre notar.
Cu toate acestea, timpul in care va fi incheiat divortul va fi mai lung, intrucat include cateva etape succesive: inregistrarea cererii de divort la notar, un termen de reflectie de 30 de zile, eliberarea certificatului de divort de catre notar si transmiterea catre Starea Civila, de catre notar, a informatiei privind divortul.
Daca insa sotii nu au ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste numele pe care sa il poarte dupa divort sau asupra exercitarii in comun a drepturilor parintesti, notarul emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si potrivit art. 378 a Codului Civil indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata.
Divortul in instanta
Dosarul depus in instanta pentru inceperea procedurii de divort trebuie sa contina certificatul de casatorie, actiunea de divort, de dovada platii unei taxe de timbru.
Daca ajungeti la un proces in instanta, fiti pregatit ca durata divortului va fi mai lunga, in special, daca intampinati probleme referitoare la custodia copiilor.
In toate cele 3 cazuri, institutiile responsabile sunt obligate sa ofere 30 zile la dispozitie pentru a fi siguri ca este o solutie liber acceptata si bine gandita de catre soti.
Avocatul specializat in acest domeniu este recomandabil intr-un demers de divort, nu doar pe cale judiciara, dar si intr-un demers de divort administrativ. Acesta va ofera informatia de care aveti nevoie pentru a cunoaste toate procedurile si a le infaptui in cel mai corect si scurt mod.
Hammond-Partnership detine o echipa larga de specialisti, care, cu siguranta, va vor ajuta sa treceti peste toate provocarile unui divort, in special, unui divort in care partile nu se inteleg.