
Cum se cultiva plantele de aronia
Fructele de aronia sunt unele dintre cele mai noi aparitii pe piata alimentelor sanatoase din Romania. Naturalizat de pe continentul nord-american, arbustul de aronia s-a adaptat foarte bine in tara noastra, mai ales in partea de vest, unde clima este mai blanda, asemanatoare in unele perioade cu cea mediteraneana.
Din acest motiv, culturile de aronia charlottenburg si-au gasit aici terenul perfect pentru dezvoltare. Nu este mai putin adevarat ca, datorita proprietatilor sale miracoloase, fructul de aronia a inceput sa fie popularizat drept unul dintre cele mai sanatoase pentu organismul uman.
Ca atare, el este recomandat de medici si de promotorii unei alimentatii sanatoase ca fiind foarte bogat in vitamine, nutrienti si antioxidanti, cu efect benefic asupra diferitelor functii ale organismului.
Drept urmare, cultivatorii fructelor de aronia au inceput sa faca si profituri frumusele de pe urma acestora. Sa vedem insa in ce conditii poate fi cultivat arbustul de aronia si cum putem valorifica mai bine fructele sale.
Planteaza arbusti ajunsi la maturitate
Inainte de toate trebuie spus ca terenul pentru cultivarea arbustilor de aronia trebuie pregatit in prealabil. Acesta este indicat sa fie fertilizat din belsug cu gunoi de grajd, pentru ca puietii sa aiba toate nutrimentele necesare dezvoltarii.
Iar pentru ca efectul sa fie garantat, trebuie ca pamantul sa fie sapat la aproximativ 40 km adancime, iar mai apoi fertilizat si afanat inainte de plantarea arbustilor. Mai trebuie spus ca fructele de aronia au nevoie de apa din plin, pentru a se putea dezvolta.
Desi nu sunt plante acvatice, acestea au nevoie sa fie udate din belsug, mai ales in perioada plantarii, pentru ca radacinile sa se prinda cum trebuie de sol. Mai apoi, trebuie spus ca plantarea se face de regula toamna sau primavara, devreme, din aceleasi motive, astfel incat solul sa fie umed si usor de sapat.
O alta perioada in care este necesara prezenta apei este cea in care incep sa apara fructele. Din acest motiv, daca stiti ca plantatia se afla intr-o zona secetoasa, luati in calcul achizitia unui sistem de irigare.
Mai sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le luati in calcul in ingrijirea unei plantatii de aronia. O astfel de practica presupune rarirea crengilor si a fructelor, insa acest lucru se face dupa ce plantele ajung deja la maturitate, aceasta insemnand dupa 5-7 ani de rod.
In rest, plantele nu sunt atat de pretentioase, ele avand si o productivitate mare, in cazul in care sunt folosite ingrasamintele adecvate si tratamentele pentru protejarea plantei.