Ce este placa de baza?

Cei mai multi oameni au auzit despre placa de baza inainte, dar nu pot fi siguri exact ce face si de ce pare atat de important. Va invitam sa parcurgem acest articol si sa satisfacem aceasta curiozitate cu o privire mai atenta la functiile placii de baza si vom vedea de ce conteaza atat de mult.

Placa de baza este un circuit imprimat care actioneaza ca un controler al traficului aerian al computerului. Coordoneaza toate procesele, se sigura ca alimentarea este corecta si conecteaza toate celelalte componente ale unui computer impreuna.

Componentele placii de baza

Exista o serie de diferite modele de placi de baza si factori de forma, care au fost actualizati de-a lungul anilor pentru dispozitive diferite si tehnologii in evolutie. Cu toate acestea, toate placile de baza au cateva lucruri in comun.

Toate acestea au circuite de exemplu, si sunt folosite pentru a coordona procesele informatice. Toate au un ventilator sau un tip de dispozitiv pentru absorbtia si redirectionarea caldurii, astfel incat placa de baza sa se raceasca in timpul functionarii. Cele mai multe au si o sursa secundara de putere.

Cel mai important lucru pe care il veti observa cand va veti uita la orice placa de baza este ca are multe sloturi si conexiuni. Deoarece totul este directionat prin placa de baza, este necesar un contact fizic cu aproape toate componentele computerului.

Aceasta include puterea principala, procesorul, placile video si audio, toate tipurile de memorie pe care le poate utiliza computerul si sloturile de extensie. Daca utilizati un mouse sau o tastatura, acestea au si conexiuni proprii – impreuna cu orice alt accesoriu important pe care il doriti. De aceea, o placa de baza pare a fi un inel de conectori. Aceasta este functia sa principala.

Cu timpul, porturile de pe o placa de baza tind sa se schimbe pe baza cerintelor actuale ale tehnologiei. De aceea, o placa de baza veche poate avea multe porturi invechite pentru conexiuni care nu mai sunt utilizate.

Dar vom observa in mod special doua conexiuni importante: conexiunea la CPU si functiile de conectare la alimentare (I / O). Acestea sunt in mod obisnuit considerate ca fiind cele mai importante doua conexiuni de placa de baza, coloana vertebrala a circuitului si impreuna se numesc chipset – ul, gestionarea centrala a puterii si procesarea pentru toate sarcinile.

Actualizarea placilor de baza

De obicei, placile de baza sunt montate in spatele celui mai indepartat panou de deschidere al computerului, iar ele sunt multumite sa se aseze si sa-si faca munca. Cu toate acestea, placile de baza joaca deasemenea un rol important in imbunatatirea computerului. Tocmai de aceea, ar fi indicat sa va indreptati atentia spre Vexio pentru a va alege o placa de baza pentru echipamentul dvs.

Placa de baza Intel 1151 ASRock H110 Pro BTC+ poate reprezenta o solutie perfecta pentru dvs, la fel ca si Placa de baza Biostar TB250-BTC Ver. 6.x -6 porturi PCIE -Speciala pentru mining! La Vexio se pot gasi o multime de asemenea componente pentru calculatoare.

Cu toate acestea, trebuie sa va asigurati ca placa de baza are conexiunile corecte pentru actualizarea pe care o planificati – iar acest lucru poate fi uneori o problema. Multe upgrade-uri de placa de baza sunt facute pentru a permite alte upgrade-uri cum ar fi placi video noi sau CPU-uri care nu au putut fi acceptate inainte.

Acest lucru poate, bineinteles, sa infloreasca pretul upgrade-ului calculatorului dvs., motiv pentru care este important sa va ganditi daca este mai putin costisitor sa cumparati o noua placa de baza si componente – sau sa cumparati doar un computer nou.

Leave a Reply