Depistarea afectiunilor neurologice

Bolile neurologice sunt printre principalele afectiuni cu care se confrunta populatia la nivelul Romaniei. Ele sunt afectiuni ale creierului, maduvei spinarii si nervilor aflati in tot corpul.

Importanta lor este una deosebita pentru organism, intrucat toate acestea functioneaza impreuna, controland cu succes toate functiile corpului. Orice disfunctie survenita la nivelul sistemului nervos poate conduce la aparitia unor probleme motrice, de vorbire, de inghitire, respiratie sau invatare. Tot la acestea mai pot fi adaugate si problemele de memorie, senzoriale ori anumite modificari rapide ale dispozitiei.

Bolile de natura neurologica pot afecta organismul prin aparitia unor tumori sau procese inflamatorii, prin infectii cu diversi microbi sau prin modificarea procesului de formare normala a mediatorilor chimici.

Cum poti recunoste simptome ale bolilor neurologice

Manifestarile neurologice sunt cauzate de catre sistemul nervos, care este alcatuit din doua parti, mai exact: sistemul nervos central care include creierul si maduva spinarii, ce actioneaza precum o unitate centrala de procesare si sistemul nervos periferic cu rolul de transmitere a informatiilor senzoriale intre muschi, tesuturi si nervi in intregul organism catre creier.

Atunci cand conexiunile de acest fel sunt perturbate, iau nastere simptomele neurologice. Cu ajutorul specialistilor de la almaclinic.ro, vom afla care sunt semnele exacte pentru care ar fi necesar un  consult de specialitate din partea unui medic neurolog.

  1. Durerile de cap – sunt simptome experimentate de aproape orice persoana. Ele pot fi resimtite la nivelul sinusurilor, in partea de sus a capului, de-a lungul muschilor capului, la nivelul gatului, umerilor ori de-a lungul bazei craniului si a creierului. Durerile de acest fel pot avea drept cauza conditii multiple, ce pot porni de la o infectie a sinusurilor si ajung la o durere de dinti. Exista si dureri mai severe, cum sunt migrenele, care pot duce la numeroase complicatii daca nu sunt tratate corespunzator de catre medicul specialist.
  2. Probelemele de miscare – sunt dificultatile de mers, tremur sau alte simptome ale sistemului nervos, ce cauzeaza probleme de miscare. Consultul neurologic este indispensabil, mai cu seama atunci cand acestea intrerup activitatile tale zilnice.
  3. Probleme de memorie sau momente de confuzie – dificultati cu privire la limba vorbita, probleme extreme de memorie, modificari de personalitate sau confuzia reprezinta semne ce pot fi cauzate de anumite tulburari sau probleme la nivelul creierului, coloanei vertebrale si a nervilor.
  4. Tulburari de somn – cu toate ca sunt cunoscute mai multe cauze evidente cu privire la problemele de somn, o mare parte dintre acestea pot constitui tulburari neurologice. Un exemplu in acest sens poate fi narcolepsia, o boala cronica, lipsita de cauza genetica, cunoscuta prin faptul ca afecteaza sistemul nervos central.
  5. Dureri de spate
  6. Amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor
  7. Ameteli

In cadrul unui consult neurologic, medicul specialist va realiza un examen clinic al pacientului, in vederea identificarii afectiuni. Pe durata consultului, medicul va discuta cu pacientul in legatura cu simptomele pe care le resimte, momentul la care au aparut, istoricul medical si formele de manifestare. De asemenea, medicul se va ocupa si de testarea functiilor nervoase ale pacientului.

Este util ca la consultul neurologic, pacientii sa prezinte investigatiile anterioare, astfel incat medicul sa isi poata forma o viziune de ansamblu cu privire la afectiunea pacientului.

Leave a Reply