Jocurile matematice – o solutie pentru elevi 

Jocul reprezintă una dintre cele mai mari plăceri ale copiilor, întreaga lor copilărie fiind marcate de acestea. Însă, de multe ori, scoală și jocurile nu reușesc să fie pe aceeași lungime de undă, astfel că părinții intervin destul de mult în motivarea copiilor spre învățătură. Cu toate acestea, timpurile au evoluat, astfel că acum, se poate să învățăm și prin joc, chiar și atunci când vine vorba de matematică.

Jocurile matematice nu au rolul doar de a destinde atmosfera destul de stresantă din timpul orelor de matematică, ci și să fixeze mult mai bine informația primită de elevi. Aceasta este o soluție mai ales pentru copiii din clasele primare, care își pierd interesul pe parcursul orelor, tocmai pentru a le menține interesul cât mai mult posibil.

În ceea ce privește rolul acestor jocuri, ar trebui menționată dezvoltarea percepției analitice, dar mai ales al spiritului de observație, aceste procese fiind primul pas către formarea unei gândiri complexe. Astfel, copii vor putea fi introduși mult mai ușor în mediul școlar, mai ales după o vacanță lungă și relaxantă, în care cel mai probabil, o parte din informații s-au pierdut pe apa sâmbetei.

De cele mai multe ori, doamnele profesoare sau învățătoare apelează la astfel de jocuri tocmai pentru a reacomoda micii învățăcei cu mediul școlar. În special dacă vorbim de elevii clasei întâi, care pășesc pentru prima dată în școală, astfel de jocuri le vor reda încrederea în sine, dar în același timp, vor reuși să învețe noțiuni destul de dificile de matematică sau științe.

Pe lângă avantajele menționate anterior, jocurile matematice dezvoltă spiritul de inițiativă, precum și spiritul de echipă, aceste detalii fiind foarte cerute de la tânăra generație, astfel că și elevii din clasele primare ar trebui să fie acomodați cu acestea. Pe viitor, aceștia se vor acomoda mult mai ușor într-o echipă, fără să le fie teamă să își expună opinia în cadrul ei.

Cu toate acestea, aceste aplicații reprezintă doar niște jocuri, așadar, vor respecta mai ales vârsta elevilor şi gradul lor de a înțelege, desfăşurându-se într-o manieră foarte distractivă, nimic greoi sau sufocant pentru micuții noștri.

De cele mai multe ori, matematica reprezintă o materie problemă pentru elevi, dat fiind nevoia acestora de a gândi logic şi de a remarca modalitatea de aplicare a noţiunilor şi cunoştinţelor învăţate în cadrul orelor de curs. Astfel, jocurile reprezintă o cale inovativă spre a atinge aceste scopuri atât de imposibile, fără prea mult efort resimţit.

Leave a Reply