Sfaturi pentru alegerea unei centrale termice

Sistemele actuale de incalzire difera mult fata de posibilitatile pe care le aveau bunicii nostri. Astfel, daca pana in urma cu 30-40 de ani singura sursa de caldura o reprezenta resoul sau sistemul de incalzire centralizat, astazi, avem la dispozitie sisteme moderne si economice. Unul dintre acestea este reprezentat de centrala termica.

Dincolo de consumul redus si costurile implicit mai mici, aceasta iti ofera contorizarea individuala a consumului, astfel incat sa nu mai depinzi de traiul la comun si repartizarea costurilor fara a tine cont de nevoile si de consumul propriu.

Acestea ar fi doar unele dintre avantajele unei centrale termice, pe care o poti achizitiona astazi de pe unul dintre multele magazine online de specialitate, precum shop-einstal. Sa vedem insa care ar fi criteriile dupa care ar trebuie sa alegem o centrala termica.

Pe gaz sau electrica?

In primul rand, trebuie sa stim tipul de alimentare pe care il dorim pentru centrala noastra. Astfel, trebuie sa tinem cont ca in Romania inca mai sunt suficiente zone si localitati neracordate la reteaua publica de gaz metan. In acest caz, solutia pentru incalzirea apartamentului o reprezinta centrala electrica si boilerul, pentru prepararea apei calde menajere.

Aceasta are avantajul ca nu necesita racorduri suplimentare la retelele de utilitati. Pur si simplu, o conectezi la priza si ai confortul dorit. Ca dezavantaje, am putea mentiona insa costurule relativ mai mari decat ale centralelor pe gaz.

Iar calculele hartiei arata ca, cel putin la momentul de fata, costurile legate de consum sunt sensibil mai mici in cazul centralei termice pe gaz, decat in cazul celei electrice.

Mai sunt si centralele pe lemne, care sunt folosite de persoanele care locuiesc in zona de munte si care beneficiaza de lemn din abundenta, pe post de combustibil. Majoritatea romanilor opteaza insa pentru centralele pe gaz, care si-au dovedit efienta in timp si costuri de utilizare mai scazute.

Acestea necesita insa racorduri suplimentare si avize din partea companiilor de gaze. Odata ce aceste formalitati sunt incheiate insa, nu iti ramane decat sa procedezi la montarea instalatiei si montarea centralei termice.

Ce capacitate ne trebuie?

Odata ce te-ai hotarat si ai intrat pe site-ul shop-einstal, trebuie sa urmaresti si capacitatea centralei. Aceasta se masoara in kilowati si depinde de numarul de camere si de sprafata pe care o avem de incalzit. Prin urmare, cu cat avem o casa mai mare si mai multe incaperi, cu atat va trebui sa ne orientam dupa o capacitate mai mare a centralei termice.

Leave a Reply