Cum a aparut Vokswagen Golf IV – una dintre cele mai populare masini din Romania

Volkswagen Golf MK4  (sau VW Type 1J ) este o masina compacta, a patra generatie de Volkswagen Golf si succesorul Volkswagen Golf MK3. Lansata in octombrie 1997, a fost cea mai vanduta masina din Europa in 2001 (desi a alunecat pe locul doi, in spatele Peugeot 206, in 2002). In Romania este o masina foarte populara inca, iar piata ofera intreaga gama de piese auto pentru VW Golf 4 1.6 FSI, la preturi avantajoase.

Fiind considerata deja o masina batrana, este necesar ca intretinerile sa fie facute corect si la timp. Aceasta regula se aplica insa tututor masinilor, indiferent de varsta lor, iar schimbul de piese este recomandat sa fie facut la timp pentru a evita problemele nedorite si costurile mari de intretinere.

MK4 a fost o incercare deliberata de duce seria Volkswagen Golf mai departe, cu un interior de inalta calitate si un nivel mai ridicat al echipamentelor.

Acesta a fost inlocuit in 2004 de Volkswagen Golf MK5 pe pietele europene. Cu toate acestea, productia a continuat in America de Sud, Mexic si China pentru pietele in curs de dezvoltare pana in 2010.

MK4 a fost vandut in Japonia, dar incepand cu aceasta generatie si generatiile ulterioare, nu a mai respectat reglementarile privind dimensiunea impuse de guvernul japonez ceea ce a afectat vanzarile, impunand o taxa anuala consumatorilor japonezi pentru detinerea unui vehicul care depasea limita maxima de latime.

Golf MK4 a fost o masina importanta in clasa sa. Ca si in cazul fratelui sau mai mare, Passat, nu numai ca a fost primul Volkswagen care a depasit SEAT si Škoda, dar a depasit si alte masini in ceea ce priveste calitatea si sofisticarea niciodata vazute de la un alt brand din aceeasi clasa.

De fapt, calitatea Golfului a fost similata cu cea de pe Audi A3 din anul precedent, fara ca pretul sa fie cu mult modificat, fata de alte vehicule competitoare.

Cel mai recent model a ramas fidel conceptului Golf, dar a inclus cateva dintre noile caracteristici vazute pentru prima data pe B4 Passat.

VW a reusit sa includa unele piese MK4 nestructurale, precum lumini, faruri, capace de oglinda laterale, lumini pentru spate, airbag de volan cu 3 raze, care sa atraga atentia utilizatorilor. Partea din spate a primit, de asemenea, un amortizor reproiectat si o emblema VW mai mare.

Interiorul a ramas, in mare parte, la fel ca un interior de MK3, cu exceptia unui volan din piele cu 3 raze tipic modeluluil MK4. La toate acestea s-au adaugat scaune in fata cu airebaguri laterale incorporate, iar butonul de urgenta s-a mutat pe panoul principal.

Iluminarea interioara din cabina a fost schimbata pe nuante de albastru si rosu.

Varianta Volkswagen Golf MK4 a fost introdusa in 1999. A fost intrerupta in 2006 si facut loc in anul 2007 variantei de Volkswagen Golf MK5. Este inca un model foarte popular si utilizat in Romania, iar modelele foarte bine intretinute si cu piesele schimbate la timp functioneaza inca impecabil.

Leave a Reply