Girofarele, elemente auto cu rol bine definit

Foarte aproape de ceea ce am putea numi far rotativ, girofarul este un element utilizat in cadrul anumitor autovehicule cu caracter special si poate fi de diverse culori.

Cei care detin permis auto invata despre faptul ca aceste elemente trebuie tratate cu maxima importanta in traficul rutier si nu ignorate. Scopul lor este unul clar: de a atentiona si de a oferi prioritate autovehiculului in dotarea caruia intra.

In principiu, girofarul este folosit de autospeciale, atunci cand este necesar sa ajunga intr-un anumit loc in regim de urgenta. Poate fi vorba despre una care are de transportat substante periculoase, marfuri agabaritice, dar si care transporta persoane ranite (in cazul ambulantei), cele care sunt in misiuni diplomatice si lista de exemple poate continua.

Cat despre cei indreptatiti sa foloseasca aceste semnale luminoase, este valabil doar in cazul organelor mai sus mentionate, respectiv atunci cand este necesara atentionarea participantilor la trafic ca este necesara prioritatea, acestia organizandu-se ca atare.

Clasificarea girofarurilor

Sunt girofaruri definite de o singura culoare si modele care pot sa prezinte mai multe culori. In cazul fiecareia in parte exista anumite atentionari, restrictii si obligatii pe care le semnaleaza. Galben, albastru si rosu sunt culorile ce vor fi regasite in cazul acestora. Bineinteles, va exista o delimitare intre acestea si prin raportare la dimensiunile lor, la forma pe care o au.

Spre exemplu, camionagii se vor orienta dupa girofare camioane de la Truck Shop Miltech, un magazin cunoscut in mediul online pentru produsele de calitate oferite pe nisa auto. Sunt acestea necesare indeosebi pentru vehiculele care efectueaza transporturi agabaritice.

*girofarurile de culoare rosie

Acestea fac parte din categoria de maxima importanta, deci culoarea rosie pe care o semnaleaza girofarurile trebuie tratata cu deplina seriozitate. Aceasta o intalnim in cazul masinilor de pompieri, respectiv a celor de politie. Sunt pornite atunci cand sunt in misiune, deci cand vor necesita prioritate deplina in trafic, respectiv in intersectiile semaforizate.

Cum trebuie sa reactionezi cand un autovehicul are girofarul rosu pornit? In calitate de participant la trafic, trebuie sa opresti masina, in sensul in care mergi, astfel incat sa oferi un spatiu optim de circulatie acestuia, deci cat mai aproape de marginea drumului.

*girofarurile de culoare albastra

Girofarul albastru iti semnaleaza ca, in calitate de participant la trafic, ai obligatia de a reduce viteza, respectiv sa acorzi autovehicului care il are in dotare prioritate.

Sa stii ca trebuie sa procedezi astfel cand e vorba de masinile jandarmeriei, a serviciului de ambulanta, politiei de frontiera, DNA, SRI, coloanelor militare, dar si corpurilor diplomatice ori altor autovehicule din aceleasi categorii.

*girofarurile de culoare galbena

De asemenea cu rol de atentionare se folosesc girofarurile galbene, pe care le vei intalni in cazul autovehiculelor cu gabarit depasit, respectiv a celor care se ocupa cu transportul de substante periculoase, care realizeaza lucrari de reparatii, tractari, deszapezire, tractoare agricole etc. In cazul lor este necesar sa adaptezi viteza in preajma lor, fiind mai atent la circulatie.

Modelele cu montare magnetica sunt dintre cel mai frecvent utilizate. Astfel de girofaruri sunt disponibile in magazinul online Truck Shop Miltech, unde se pot orienta cei dintre voi care au nevoie de unul.

Leave a Reply