
Vesminte preotesti brodate, pentru momentele importante din an
Imbracarea hainei preotesti este o mandrie pentru oricine aspira la viata bisericeasca si intrarea in randul clericilor.
Din acest motiv, nu spunem ca preotii tin cu tot dinadinsul sa aiba cele mai scumpe vesminte preotesti in ziua de slujba sau la reuniunile bisericesti, insa, la fel ca in orice societate, purtarea unor straie bine alese, suficient de frumoase, dar nu ostentative, poate fi un mod de diferentiere si de admiratie in randul reprezentantilor Bisericii.
Iar a veni in fata enoriasilor, a membrilor clerului, cu niste vesminte din materiale de calitate, cu o broderie lucrata in mod profesionist, nu poate fi decat un semn de respect si de apreciere. Dar sa vedem insa de unde se pot achizitiona vesminte preotesti brodate si care ar fi cele mai uzuale modele de broderii intalnite pe acestea.
Materiale folosite
Cum spuneam, pentru ca vesmintele preotesti sa emane respect si un aspect ingrijit, acestea trebuie sa fie si din materiale de calitate. Iar unul dintre cele mai folosite materiale este bumbacul. Deosebit de bine pretabil la imprimeuri si broderii, acesta este indicat a fi folosit in special in perioada de vara, avand in vedere calitatile bumbacului.
In primul rand, acesta lasa corpul sa respire si absoarbe in mod eficient transpiratia. Pe de alta parte, avand in vedere ca este folosit in anotimpul calduros, acesta se spala sau se curata foarte usor, astfel incat poate fi refolosit in bune conditii in cel mai scurt timp.
Un alt material extrem de folosit la vesminte preotesti brodate este catifeaua. Mai scumpa decat bumbacul, aceasta este ideala pentru anotimpul rece, avand in vedere tesatura mai groasa, plina, care asigura si un confort termic suplimentar. In plus, catifeaua este ideala pentru vesminte preotesti brodate, avand in vedere si combinatiile de culori folosite.
In acest mod, este de ajuns sa ne imaginam doar cum arata o broderie aurie pe un acoperamant din catifea visinie sau bleumarin inchis, spre exemplu. La fel de folosite sunt si catifeaua galbena sau neagra, unde, de asemenea, broderiile si imprimeurile florale pot face adevarate minuni din punct de vedere vizual.
In ceea ce priveste broderiile, printre cele mai folosite se afla si pomul vietii, aproape nelipsit de pe vesminte bisericesti brodate. Acesta simbolizeaza legatura sacra dintre Creator, Iisus Mântuitorul, apostoli și pământ, fiecare brodate in culori specifice.
De asemenea, sunt folosite motive florale si scene reprezentand diferite scene biblice, potrivite pentru diferite sarbatori. Astfel, un acoperamant cu Icoana Sfintei Invieri, spre exemplu, sau cu Sfânta Fecioară Maria, spre exemplu, se va potrivi intocmai cu sarbatorile de pe parcursul anului.