
Sedintele de psihoterapie de cuplu anunta sfarsitul unei relatii? Ce trebuie sa stim
Exista o eticheta care asociata unor situatii ne fac automat sa ne gandim la lucruri ce sunt sau nu adevarate. Despre psihoterapia de cuplu unii ar putea crede ca inseamna automat si calea spre despartire. De vreme ce s-a ajuns aici, ei bine, sansele sunt ca cei doi soti sau parteneri de viata sa nu isi mai gaseasca usor un front comun.
De fapt psihoterapia poate sa ii ajute pe cei doi, indiferent care va fi cursul relatiei lor. Poate inseamna ca cei doi isi dau seama ca ar trebui sa se desparta, dar o fac amiabil sau cel putin inteleg altfel aceasta situatie, o accepta spre exemplu.
Poate inseamna evitarea unui divort, pentru ca cei doi se regasesc si depasesc o etapa critica din relatia lor. Poate fi la fel de bine dorinta celor doi de a sti cum sa puna pe aceeasi pagina interesele lor – de orice natura. Asadar nu este automat vorba doar despre a mai fi sau nu impreuna.
Avem tendinta de a da vina unii pe altii. De fapt amandoi sunt de vina intr-o oarecare masura. Avem asteptari si dezamagiri, cream nu punti, ci inalte ziduri intre noi si astfel pavam incet si sigur drumul spre instrainare.
Cu ce ajuta psihoterapia de cuplu
Este poate un aspect crucial ca cei doi sa fie deschisi si disponibili in a urma sedintele de psihoterapie de cuplu – Psihart. Asta pentru ca fortat, nimic nu poate duce la un rezultat bun, in sensul in care partenerul ce se simte obligat sa faca acest pas, va fi inert, deloc sincer de-a lungul sedintelor in cauza.
La fel de important este sa nu mergeti dupa stereotipuri. Se spune spre exemplu despre al treilea an de casnicie sau relatie ca este cel mai fericit, al cincilea fiind ceva mai dificil sau ca in anul al saptelea cei doi parteneri trec prin provocarea reala de a-si suda mai bine relatia sau ajung sa se desparta. Nu putem pune fericirea sau nefericirea din cuplu pe seama unor asa zise teorii.
Psihoterapia pentru un cuplu poate fi chiar relevanta:
- Pentru parintii care au copii cu nevoi speciale si nu stiu cum sa se dedice acestuia, pastrandu-se si uniti in acelasi timp.
- Pentru cei care pierd un copil si au tendinta de a se invinovati pe sine sau pe unul pe celalalt.
- Pentru cei care simt ca nu au suportul parintilor sau a altor persoane din jur, ceea ce le declanseaza si o oarecare neincredere in cuplu.
- Pentru doua persoane tematoare sa faca marele pas spre casatorie sau l-au facut si regreta.
- Pentru cei care ajung sa nu isi vorbeasca, nu stiu sa mai comunice unii cu altii.
Sunt doar cateva exemple. Oricare din parteneri poate avea o situatie mai delicata si celalalt resimte automat o problema. Totul se rasfrange asupra cuplului si il destabilizeaza. Psihoterapia ii poate ajuta. In sedinte repetate, cu sinceritate maxima, cei doi se pot regasi sau pur si simplu isi pot gasi anumite raspunsuri.