Crezi tot ce citesti? Doar daca este o sursa credibila

In ultima vreme exista atat de multe fake news incat autoritatile au decis sa nu mai ofere publicului larg acces la contorizarea numarului celor afectati de coronavirus. O singura data pe zi vor fi furnizate datele despre cati sunt bolnavi, diagnosticati, confirmati si asa mai departe. Masura ar urma sa combata si efectul de panica generala.

Asistam la o triere extraordinara in media, intre cei care fac realmente munca de calitate si cei care tot ce cauta este public naiv care sa acceseze linkurile unor asa zise stiri. Din pacate, putini isi dau seama ce sursa este sau nu credibila. Iata si cateva repere:

  • Mesaje si titluri cu indemn de a da mai departe. Mesajul autoritatilor este transmis prin orice canal, in presa scrisa, la radio, tv etc.
  • Informatii care apar doar pe retele sociale. Din acelasi motiv ca si cel explicat mai sus, nu trebuie sa existe incredere in mesaje postate pe retelele sociale, site-uri neverificate, a caror sursa nu poate fi accesata.

Fara panica!

Teama de a nu sti ce urmeaza, frica de a nu fi in postura celor care sufera din cauza virusului, atat de multa informatie despre ce se intampla in lume pun, caramida cu caramida, bazele unei panici generale. Scopul informarii nu ar trebui sa fie acesta. Toata lumea traieste aceasta zarva si nebunie; panica nu ajuta la nimic, ba chiar umbreste deciziile rationale.

Citeste din surse sigure, fii la curent cu ce se intampla local

Un alt fenomen este cel al stirilor neverificate, al zvonurilor care circula pana cand informatia este completa si actualizata. Prefera sa te mentii la curent cu ce se intampla citind ziarele locale, rasfoind paginile unui trust de incredere precum botosaneanul.ro.

Investigatiile facute de cei din zona sunt adevaruri ce ii preocupa mai ales pe localnici. Asadar, afli de la sursa cum sunt lucrurile, nu citesti doar o stire preluata, ce nu a mai fost actualizata ulterior, completata de informatii de ultima ora.

Spre exemplu, bomba ce a explodat recent este despre povestea spitalului din Suceava ce a devenit focar de coronavirus. In judetul vecin exista deja ingrijorare despre cum vor evolua lucrurile, astfel ca sunt asteptate masuri si mai severe, in incercarea de a limita raspandirea virusului, prin cei care fac traseu extrajudetean.

#stamacasa este indemnul acestor zile. Acces la lumea online exista, mai ramane doar trierea informatiilor pentru ca nu panica este ceea ce trebuie sa dobandim, ci mai multa putere, cunoastere, responsabilitate, folosind informatiile in scop util.

Leave a Reply