De ce costa vesmintele preotilor atat de mult?

Despre vesmintele pe care clericii le poarta se spun atat de multe. Ce este evident insa se refera la opulenta sau cel putin bogatia modelelor. Mai nimic nu este simplu din aceste seturi, poate doar sutana. Aceste tipuri de vesminte sunt confectionate dupa reguli speciale si nu oricum. Pot fi insa alese cu decoratiunile dorite si in culorile dorite.

Preturile acestor vesminte variaza mai ales in functie de cat de complex este modelul. Crilovic spre exemplu executa seturi complete, insemnand felon si patrafir, cu toate accesoriile incluse, vesminte brodate si setul de acoperaminte pentru sfintele vase.

Un astfel de set porneste de la o suma modesta de 2000 si poate ajunge la 5000 de lei. Asta in conditiile in care are un model foarte complex executat – spre exemplu model foarte extins cu pomul vietii si cei 12 Apostoli, vesminte din catifea.

Cum sunt alese ornamentele

Este un aspect binecunoscut faptul ca Sfantul Sinod reglementeaza obligativitatea clericilor – de orice rang – sa poarte la slujbe anumite vesminte. Astfel de seturi sunt alese si in functie de culori, dintr-o paleta de 6 nuante ce corespund cu o anumita simbolistica.

De asemenea, cand vine vorba de pret vesminte preotesti acesta este influentat si de bogatia ornamentelor. Nici acestea nu sunt alese la intamplare. Conform dogmelor dupa care se ghideaza preotii, ornamentele luminoase sunt acceptate in zile cu exceptia celor de miercuri.

Cele rosii sunt purtate cu precadere in postul mare, in ajun de sarbatori, miercurea sau vinerea. In schimb, despre ornamentele negre se stie ca sunt permise numai pe epitrahil si felon si sunt purtate numai la evenimente funerare.

Este interzisa schimbarea de forma si utilizarea ornatelor altfel decat asa cum este precizat in regulament. Traditia BOR este una foarte stricta.

Costurile destul de ridicate sunt justificate si prin calitatea materialelor, durata de executie si prin complexitatea croiului, dar mai alea a design-ului.

Ce-i drept vestimentatia preotilor nu este una foarte diversificata si mereu vorbim despre aceleasi seturi de vesminte. Create de maini iscusite, acestea sunt durabile ani de zile, asadar investitia facuta este bine gandita pentru a fi potrivita la multiple ocazii religioase.

Despre cat pot costa astfel de vesminte poti afla si din cadrul paginii vesmintebisericesti.ro, acolo unde vei regasi si informatii despre cum sunt produse sau cum pot fi comandate aceste seturi.

Leave a Reply