Atunci cand sunteti in situatia litigiilor de munca, expertul contabil poate fi de ajutor – ce propune Contabuc

Un litigiu de munca inseamna pentru o firma amenzi usturatoare, dar si o reputatie patata. Exista insa pentru ambele tabere un factor de stres destul de mare, precum si pierderi, nu doar de bani, ci si de timp sau imaginea unuia si a altuia afectata.

Se poate spune ca in astfel de situatii nimeni nu iese castigat. Procesele ce tin de litigii de munca sunt consumatoare de timp, energie si bani, precum si reputatie. Exista insa si legi ce trebuie cunoscute. In mod cert, astfel de conflicte pot fi evitate.

Ajutor de la Contabuc – de ce este necesar

Desi in prima faza nu dati importanta unor aspecte, mai tarziu acestea va pot costa destul de mult. Concret, o firma de contabilitate precum este Contabuc poate oferi consultanta de specialitate si servicii contabile diverse pentru bunul mers al unei firme. Printre altele vorbim si de servicii de resurse umane.

Spre exemplu, fisele de post ar trebui redactate si realizate de un specialist in domeniu. Atat timp cat intre angajat si angajator exista comunicare constanta, nu de tipul amenintarilor, constrangerilor etc., este important ca cei cu care colaboreaza o firma sa fie pe deplin cunoscatori ai legislatiei si mai ales sa tina pasul cu toata dinamica domeniului.

Un aspect crucial este de a nu lasa totul la nivel verbal si de prietenie, ci de a face contract si de a apela la profesionisti. De altfel, litigiile de munca sunt in prima faza necesar a fi evitate, prevenite. Cauze comune ale litigiilor de munca:

  • Incalcarea clauzei de neconcurenta sau cea de confidentialitate.
  • Pagube produse.
  • Concedieri nejustificate.
  • Conditii de munca nepotrivite.
  • Discriminari de orice fel.
  • Nerespectari de zile libere sau neplata de bonusuri conform contractului.
  • Orice alta incalcare conform contractului sau un abuz al acestuia, tinand cont de legislatia in vigoare.

Orice litigiu de munca afecteaza ambele tabere. Sansele sunt o sesizare la ITM sa nu rezolve situatia. Asta pentru ca inspectorii ITM verifica situatia si amendeaza, dau termen de solutionare. Ulterior insa, cei implicati ajung asadar in instanta, ceea ce duce la pierdere de timp, bani, reputatie etc.

Pentru consultanta si nu numai, cei de la Contabuc pot veni in ajutor. Serviciile prestate in ceea ce priveste resursa umana sunt primul pas de a evita pe viitor formarea unui context in care un litigiu de munca sa fie favorabil de dezvoltat. Detalii in cadrul paginii oficiale, contabuc.ro.

Leave a Reply