Ce trebuie sa stii la alegerea unui avocat pe penal

Apelarea la un avocat specializat in probleme penale poate fi o misiune destul de delicata pentru tine, mai ales atunci cand nu cunosti in totalitate mecanismele dupa care functioneaza justitia.

Probabil ca ai auzit de la multi cunoscuti ca s-au prezentat fara avocat in instanta si au avut castig de cauza. Asa se poate intampla, spre exemplu, in cazul contestarii unei amenzi de circulatie sau in cazul unui litigiu de munca, unde simplele documente depuse la dosar iti pot aduce castig de cauza in doar cateva termene.

Aici vorbim insa despre litigii de natura civila, unde reprezentarea in instanta din partea unui avocat nu este obligatorie. Atunci cand facem insa vorbire despre un avocat penal, ne referim insa la reprezentarea in procese de natura penala, unde acuzatiile si urmarile asupra ta pot fi mult mai grave.

Din acest punct de vedere, reprezentarea in instanta in procesele de natura penala este obligatorie, din partea unui avocat. Dar, sa vedem insa ce trebuie sa ai in vedere atunci cand doresti sa apelezi la un avocat specializat in probleme penale.

Verifica lista avocatilor activi

Trebuie sa stii ca, desi prezenta unui avocat penal este obligatorie in astfel de cazuri, nu oricine te poate reprezenta intr-un proces de natura penala in instanta. Din acest motiv, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stii, inainte de a incheia un contract de reprezentare. Primul lucru pe care il ai de facut este sa verifici lista avocatilor activi din circumscriptia ta.

Aceasta in conditiile in care multe persoane scriu pe cartea de vizita profesia de avocat, insa acest lucru mai trebuie probat si prin inscrisuri oficiale. O prima verificare din partea ta nu ar strica, pe lista Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Exista in Romania si asa-numitele barouri paralele, cu avocati care nu sunt insa acceptati sa te reprezinte in instanta. Practic, aceste persoane putem spune ca isi exercita profesia fara drept, cata vreme nu sunt inscrise ca avocati activi intr-un barou.

De asemenea, mai avem avocatii stagiari. Acestia te pot reprezenta in instanta, insa nu au dreptul sa depuna concluzii intr-un dosar. Prin urmare, vei fi nevoit ca pentru inaintarea concluziilor in instanta sa apelezi tot la un avocat penal profesionist.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca, asemenea, oricarui contract, si contractul de reprezentare in instanta cu un avocat penal poate fi reziliat in mod unilateral, de oricare dintre parti. Trebuie sa fim insa foarte atenti la clauzele prevazute in contract, lipsa reprezentarii sau a finalizarii unui proces nefiind intotdeauna de natura sa va scuteasca si de plata onorariului stabilit.

Leave a Reply