Ce poți face singur pentru a-ți crește valoarea brandului

Mai întâi este necesar să clarificăm ce înseamnă un brand. Majoritatea dintre noi presupunem că pentru a avea un brand este neapărat necesar să avem o firmă mare și mulți bani investiți în publicitate. Dar nu este deloc adevărat. Potrivit definiției brandului dată de Wally Olins, un brand este un set de asocieri legate de un nume sau un simbol. De exemplu, atunci când ne gândim la BMW ne gândim instantaneu la performanță, tehnologie, Germania și preț mare, iar când zicem McDonald’s ne vin în minte imagini cu copii, cartofi prăjiți, arcade aurii, culoarea roșie sau baloane.

Asta înseamnă că pentru a crea un brand este necesar să creăm o asociere dintre afacerea noastră și anumite idei sau valori pe care le reprezintă. Nu are importanță dimensiunea afacerii, aceleași idei se pot aplica și pentru o afacere de familie sau pentru un brand personal. McDonalds și BMW au ca țintă milioane de potențiali clienți și bugete pentru publicitate enorme.

Dar tu nu trebuie să te adresezi maselor, cum fac ei, ci doar propriilor tăi clienți. Și nu trebuie să o faci prin reclame TV sau stradale, ci doar în mediul pe care-l ai la dispoziție. Tot ce trebuie să faci este să afli cine ești – ce te face special și diferit față de competiție – și să încerci să comunici asta de fiecare dată când un potențial client are contact cu afacerea ta.

De exemplu, să presupunem că ai un notariat și că ai vrea să aduci mai mulți clienți. Exemplul cu notariatul este atipic, pentru că notariatele de obicei nu par să facă niciun efort pentru promovare.

Și totuși nu este chiar așa, pentru că acolo funcționează recomandările, iar pentru tranzacții mai mari este necesar ca notarul la care apelezi să prezinte încredere. Cred că am dat acest exemplu pentru că recent am avut de rezolvat ceva mai complicat la notariat și mi-am dat seama că nu-mi e de fapt indiferent la ce notar apelez și că am unul preferat. M-am întrebat de ce am acea preferință, ținând cont că este vorba de treburi oficiale și obligatorii, care au cam același tarif peste tot.

Și mi-am dat seama că pe lângă faptul că nu mă face aproape deloc să aștept, acel notar de care vorbesc mai are și ceva unic (pentru mine, cel puțin), și anume faptul că este singurul notar de la care chiar înțeleg ce se întâmplă – de ce sunt necesare anumite documente și anumite proceduri.

Și cred că reușește asta pentru că are o minte clară și că și tratează oamenii cu respect – adică face efortul de a le explica ce se întâmplă pentru că presupune că sunt suficient de inteligenți încât să înțeleagă. Ceilalți notari doar îmi spun ce să fac și ce documente să aduc, dar nu-mi explică și „de ce”. Pentru mine acel „de ce” este important, pentru că-mi dă un plus de încredere și mă face să mă simt mai în control.

Așadar, dacă ar trebui să construiesc un brand pentru acel notariat de la asta aș porni: de la claritate. Apoi aș putea veni cu o idee de comunicare cum ar fi: “notarul care te face să înțelegi” – pe care aș putea s-o reformulez într-un slogan mai elegant pe care l-aș putea imprima pe mapele care se dau împreună cu documentele oficiale. Și asta ar fi începutul unui mini-brand.

Dacă vrei să ai și tu brandul tău autentic, de la această simplă dee trebuie să pornești: să afli cine ești să să găsești o cale să o comunici. Dacă ai o afacere ceva mai mare, poți apela la o firmă specializată, pentru o identitate de brand. În orice caz, vei avea mult de câștigat pe viitor dacă îți rezervi puțin timp pentru a te gândi la asta.

Leave a Reply