Ce este contestația la executare credit bancar pentru credite. Avocat Roxana Pop explică
Atunci când vorbim despre împrumuturi bancare, este absolut necesar să fiți atenți la toate condițiile contractuale. Nu de puține ori au apărut situații neplăcute în care titularul a fost executat silit pentru neplata datoriei.
Executarea silită este o procedură reglementată de lege, prin care o persoană poate fi recunoscută printr-un titlu executoriu că nu a îndeplinit cerințele dintr-un contract, iar cu ajutorul organelor competente, banca sau creditorul trebuie să aducă la îndeplinire prestația specifică în titlu.
Părțile din dosar sunt debitorul – cel împotriva căruia creditorul execută creanța și creditorul – titularul creanței. Să explicăm deci pas cu pas care este rolul fiecărei persoane.
Creditorul – cererea de executare silită
Atunci când vă vorbiți despre o executare silită, poate vă gândiți că acestea sunt desfășurate de către bancă sau de recuperatorii de creanțe. În realitate însă cele mai multe executări silite se fac de către creditori, care până la urmă sunt îndreptățiți să își recupereze banii.
Așadar, creanțele care pe baza unor contracte precum prețul vânzării, prețul chiriei, o restituire de împrumut sau despăgubiri sau cele de ordin judecătoresc nu sunt respectate, sunt executate silit.
Desigur că în toate aceste cazuri, executarea silită se realizează prin executorul judecătoresc. Aici poate interveni Avocat Roxana Pop care are rolul de a redacta actele, de a oferi consultanță și de a apăra creditorul.
Debitorul – contestația la executare
Debitorul este cel care trebuie să înapoieze banii în urma nerespectării contractului încheiat.
Ce trebuie să știți este faptul că nu toate executările silite pot fi contestate, tocmai pentru că acestea se desfășoară în norme legale, iar o contestație de executare ar trebui plătită inutil de către debitor.
Cert este că o astfel de contestație nu se poate redacta complet fără ca dosarul de executare silită să nu fie studiat. Astfel că termenul de formulare a contestației este de 15 zile din momentul în care actele au fost comunicate.
Când poate fi contestată o executare silită
Dacă titlul în baza căruia s-a început executarea silită nu este executoriu, executarea în sine poate fi anulată.
Un alt moment în care executarea silită poate fi contestată este atunci când instanța nu a avut competența necesară de a completa corect actele. Concret, dacă pe parcursul derulării contractului, debitorul își schimbă domiciliul, iar instanța introduce cererea la fără a verifica acest aspect, atunci executarea silită este considerată nulă, ceea ce înseamnă că poate fi anulată.
Un alt caz este atunci când nu se declară scadența anticipată înainte de a se pune în executare silită contractul de credit. În lipsa ei, creanța nu poate fi exigibilă, deci nu poate fi executată silit. Și aici avocat cluj Pop Roxana vă poate ajuta cu mai multe detalii.
De asemenea, pot apărea anumite probleme în ceea ce privește procedura de studiu a dosarului de executare din care amintim: nu s-a achitat taxa de timbru, instanța de executare este necompetentă, nu a fost depus titlul executoriu în original, în cazul cererii de executare silită contractul de credit nu a fost anexat.
Perimarea executării silite
Avocat cluj Pop Roxana explică că în contextul în care creditorul nu a făcut toate demersurile necesare privind executarea silită într-o perioadă de 6 luni sau aceasta a fost suspendată la cererea creditorului, instanța poate să constate perimarea executării silite. Desigur acest lucru se va face la solicitarea debitorului.
Când poate interveni executarea silită în cazul unui împrumut
Atunci când se derulează un contract de credit ce a fost garantat cu un bun imobil, unii consumatori pot să întâmpine dificultăți economico-financiare care pot apărea în urma cursului de schimb valutar, a variației dobânzii sau alte aspecte neprevăzute.
Odată ce penalitățile se acumulează pentru neplata la timp a ratelor, acest lucru devine destul de greu de gestionat. În plus, apare riscul pierderii locuinței dacă se derulează procedurile de executare silită. Poți citi mai multe detalii aici.
Așadar, persoana care împrumută o sumă de bani și nu poate achita ratele la timp, banca sau creditorul poate declara credit scadent anticipat.
În astfel de contexte ai nevoie de un avocat să îți ofere consultanță specializată pentru a înțelege pas cu pas tot ceea ce trebuie de făcut. Roxana Pop, avocat drept penal Cluj cât și civil te poate ajuta.
Așadar, dacă ești executat silit sau dorești să pui pe cineva în executare și nu știi care sunt procedurile, în pagina https://www.roxanapop-law.ro/ poți găsi mai multe detalii despre acest subiect.
Date de contact:
av.pop.roxana@gmail.com