Care sunt tipurile de dinti si ce rol au

Putem gasi diferite tipuri de dinti care, impreuna, indeplinesc o functie esentiala – taierea si macinarea alimentelor, astfel incat sa poata fi inghitite inainte ca acestea sa treaca in celelalte sectiuni ale sistemului digestiv. In total, un adult are 32 dinti, impartiti in patru incisivi, doi canini, patru premolari si sase molari in maxilarul superior, iar aceeasi dinti, 16 la numar, se repeta in maxilarul inferior sau maxilarul superior.

Parti ale dintelui

Partile dintelui sunt doua – coroana si radacina. Coroana reprezinta partea ,,alba”, superficiala, pe care o vedem in gura. Radacina este partea din interiorul osului maxilarului, care permite dintelui sa fie fixat si ancorat in os. Fiecare dinte are o singura coroana, dar numarul de radacini depinde de tipul de dinte: dintii frontali au de obicei o radacina., primii premolari superiori au de obicei 2 radacini, iar restul premolarilor au o singura radacina. In ceea ce priveste numarul radacinilor, dintii au de obicei doua sau trei.

Structura dintelui

Stratul exterior este smaltul, care este cel mai greu element al corpului uman. Acest strat nu contine celule vii si actioneaza ca un element protector al dentinei, care se afla in stratul imediat urmator. Dentina este compusa din material osos, dar contine celule vii in interior. Aceasta contine canale microscopice numite tubule dentinale, prin care senzatiile sunt transmise nervului sau pulpei atunci cand sunt stimulate de frig sau caldura.

Acoperirea radacinii se face cu un strat de ,,ciment”, care este o substanta similara dentinei, dar mult mai fina, de grosimea unui fir de par. Acest ciment este imbinat de fibrele si ligamentele care ancoreaza dintele la os. In centrul dintelui, se afla pulpa dentara, inima dintelui si cea care asigura fluxul sanguin, substantele nutritive si sensibilitatea la dinte. Aceasta merge din interiorul coroanei pana la capatul radacinii, conectandu-se cu osul maxilar si permitand vaselor de sange si nervilor sa ajunga la ea.

Tipuri de dinti

Dintii incep sa apara de obicei la varsta de sase sau sapte luni, iar la varsta de sase ani incepe, de obicei, inlocuirea celor definitivi, procesul se poate incheia intre varsta de 18 si pana la 28 ani (de exemplu, in cazul molarilor de minte). Dentitia definitiva este clasificata in acelasi mod ca si cea a dintilor provizorii (de lapte), dar cu o categorie suplimentara numita premolari, care sunt situati intre canini si molari.

Incisivi

Ei sunt caracterizate printr-o forma ingusta aplatizata, cum ar fi lama unui cutit. De fapt, ei sunt cei care taie alimentele. Incisivii definitiv incep, de obicei, sa apara, la varsta de aproximativ 6-7 ani.

Canini

Caninii sunt responsabili de muscarea alimentelor. Acestia joaca un rol foarte important atunci cand manancam sau vorbim, intrucat mentin pozitia buzelor si ghideaza pozitia dintilor ramasi. Caninii situati jos, incep de obicei sa apara in jurul varstei de 9 ani,  iar cei de sus, la aproximativ 12 ani.

Premolari

Ei zdrobesc ceea ce mancam in timpul mestecarii. Premolarii, de obicei, erup in jurul varstei de 10-12 de ani.

Molari

Molarii sunt principalii dinti in procesul de mestecat, deoarece zdrobesc alimentele. Primii molari definitivi, apar, obicei la 6-7 ani, in timp ce al doilea molar definitiv, erupe de obicei la varsta de 11-13 ani. Ultimul molar care iese este al treilea molar, cunoscut si sub numele de ,,masea de minte”, iar de obicei erupe si la varsta de 17-21 ani.

Pentru inlocuirea dintilor lipsa apeleaza cu incredere la un implant dentar de la o clinica de incredere.

Leave a Reply